Манолова иска защита за длъжниците на банки, на които се отнема единствено жилище

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и адвокатите Десислава Филипова и Веска Волева утре ще дадат пресконференция във връзка с жалба, която те са подали, до Европейската комисия срещу привилегиите на банките, съобщиха от организацията на бившия омбудсман.

Жалбата е адресирана още до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI). В нея Манолова и другите юристки искат Еврокомисията да увеличи натиска върху българските институции, които не желаят да защитят гражданите от банковото лоби в случаите, когато банките отнемат, дори без съдебно дело, единственото жилище на длъжниците.

Наказателната процедура срещу България е заради несъответствие на българското законодателство с изискванията на Европейския съюз и във връзка с опитите на българските институции да заблудят Европейската комисия.

Припомняме, че през февруари 2019 г., в качеството си на омбудсман, Манолова, Филипова и Волева внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха гласувани от парламента в края на ноември 2019 година. Тогава не бе прието предложението за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника за подновяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга. По този начин и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката, подчертаха от „Изправи се.БГ“

Изключения ще се допускат, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи.

Така, длъжникът няма да получи справедливост – ако се окаже, че дългът е неправилно изчислен, имотът му вече ще бъде продаден. И той няма как да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по съдебен ред.

При приемането на промените в ГПК Манолова отчете, че стъпка напред е спасяването на единственото жилище на длъжника, като уточнява, че тази стъпка е временна, до постановяване на решението на първоинстанционния съд при, обикновено, три инстанции, се казва още в съобщението.

dnes.dir.bg


image0 (9K)