Манолова заговори за заплахи и натиск

За мен е важна и ценна подкрепата на партиите от ляво и на тези от дясно. Важна ми е подкрепата и на неправителствените организации и инициативните комитети от всички столични квартали. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ Мая Манолова.

Каузата ми в тези избори е София и смяна на модела на управление. Всеки, който не иска да е управляван по този начин, както досега, да застане зад мен“, каза тя. „Безспорно госпожа Фандъкова се старае и полага усилия. Все пак е 14 години в столична община. Дали им харесва обаче на гражданите София такава, каквато е?“, запита Манолова. „Дали София е чиста, подредена, зелена? Не се ли плаща по няколко пъти за едно и също нещо на една и съща фирма, нагласени ли са обществените поръчки, има ли прозрачност? Защо се прави ремонт на ремонта? Има ли приятелски бизнес кръг, който реално диктува случващото се в София? Повечето столичани знаят отговорите“, добави тя.

„Пишем програма заедно с гражданите. Днес ще обсъдим моите идеи за града и ще я направим“, каза тя. „В навечерието на тези избори госпожа Фандъкова обяви няколко поръчки за стотици милиони левове. Такава е ситуацията с поръчката за събиращите фирми и чистотата. Когато правиш процедура как ще се чисти градът за 5 години напред, е редно да направиш анализ и публичен конкурс и дебат“, каза Манолова.   Николаев обаче не се съгласи и каза, че се е наложило да се избърза с това решение, защото иначе столичани са щели да останат без фирма, която да се грижи за отпадъците и градът е щял да потъне в смет. Манолова обаче не прие тези аргументи:

Всяването на страхове от действащата кметска управа в навечерието на избори е признак на слабост„, каза тя и добави, че би следвало почистващата фирма да трябва да чисти града и без договор до назначаването на нова такава. Думите й бяха посрещнати скептично от водещите. Те през цялото време я провокираха с въпроси и се опитваха да я накарат да даде конкретни примери за обвиненията. „Защо госпожа Фандъкова не излезе в отпуск вече? Така състезанието ще бъде честно за всички кандидати. Смятам, че не е честно да си прави пиар чрез общински мероприятия и обекти“, поде тя.

Манолова не можа да посочи разликите между своята визия за София и тази на Фандъкова, защото не знаела програмата на опонентката си.

„В момента госпожа Фандъкова има пълно мнозинство. Това прави ли управление на общината по-добро? Кметът сега има пълният комфорт на общинския съвет и тази схема просто не работи. Кампанията на опонента ми е пълна с компромати, кал и помия. Това показва страх и липса на аргументи“, смята Манолова.

Искам похитеният град София да бъде върнат на гражданите, това е моята цел. Искам първо да спечеля изборите и после да покажа, че София може да се управлява по друг начин и то почтен. Днес ще представя и конкретна стратегия. Нямам намерение да правя проект и да се занимавам с партийна политика.

Според Манолова има огромен натиск върху хората около нея, след като е обявила кандидатурата си: „Армен Назарян промени решението си и си оттегли подкрепата. Как се случи това според вас? Хората около мен са притиснати, притеснени и заплашвани от властта. В един момент ще разкажа за всичко това. Не искам и аз да причинявам на хората, които са около мен, това, което им причинява властта“, заяви Манолова.

„Прекалено е ГЕРБ да говорят, че са ми помогнали да стана омбудсман. Попитайте парламентарните групи, които ме избраха, дали са го направили защото Борисов го е казал или защото сами са искали“, защити се тя.


image0 (9K)