Маноил Манов: БСП искаха да сменят системата, да правят революция, а плачат за субсидии

Размерът на партийните субсидии разпали страстите в студиото на Нова тв и доведе основно до спор между БСП и ГЕРБ в лицето на депутатите Александър Симов и Маноил Манев.

„Няма решение на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии, а решение на Министерски съвет, внесено от премиера, да е жив и здрав, днес има рожден ден“, заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Той посочи, че всички популисти, които искаха да сменят системата, да правят революция, вчера са започнали да плачат за партийните субсидии, защото ще останат без телевизии, които са си създали, някои ще останат без работа, визирайки БСП.

Халил Летифов от ДПС настоя отново, че те ще внесат предложение за партийна субсидия от нула лева.

„Ние не се състезаваме в тази популистка вълна, ние казахме и по време на дебата, че този популизъм няма да доведе до добро. Дали субсидията е един, два, три или пет лева, те не са достатъчни, за да покрият разходите на партиите. Трябва да кажем по кой модел и как ще се финансират партиите. Едната възможност е американският модел- публично и прозрачно. Другият модел е европейският – с държавна субсидия“, обясни Летифов.

„Ако има такъв проблем, а очевидно има, ГЕРБ държи парите си на сметка, ако има таван, нека бъде таван – до 5 млн. лева.“, обясни тезата на ВМРО Александър Сиди.

Спорът се разрази в размяна на реплики и прекъсвания между Симов и Манев.

„Ако идеята е да ни натрият носа, това показва стила на поведение, което добре се вписва във всичко, което предлагат от ГЕРБ, това е дивашко популистка идея. Липсва каквато и да било последователност, видите ли най-голямата политическа партия щяла да променя системата“, каза Симов.

Според Манев обаче изявленията на червения депутат граничат с шизофрения и обясни, че ГЕРБ говори за промяна на партийните субсидии след Референдума и посочи, че субсидиите на партиите са най-проверяваните финансови потоци в България.

Симов пък го попита защо ГЕРБ са реагирали толкова лошо на идеята на Румен Гечев да върнат парите, след като са най-проверяваните и поясни, че БСП харчи своята субсидия по начин, който може да бъде проверен.

Манев веднага му отвърна, че БСП не може да си управлява парите, и че се водят от максимата „Ние да кажем на хората, което им харесва, а после да видим какво ще правим.“

Според Летифов е важно преди второ четене на закона да има дебат, а Сиди поясни, че се надява партиите да стигнат до консенсус преди окончателното гласуване на промените.

Източник: Фактор.бг


image0 (9K)