Маноил Манев, кандидат за народен представител от ГЕРБ в Стара Загора: Предлагаме конкретни мерки, а не популистки заигравки със сигурността на гражданите

Създаването на общинска полиция, която да бъде изцяло под управлението на общините, и сигурността на гражданите във всяко едно населено място са основен приоритет на кандидат-депутатите от ГЕРБ.

Партията изведе своите приоритети в тази насока на базата на опит, анализ и прогнозиране.

През последните седмици непрекъснато виждам хора, които се упражняват на тема сигурност и „битова“ престъпност. Лесно и удобно е да се четат програмите на политически опоненти и при липса на собствени идеи и познания да развиваш тезите на специалисти, казва Маноил Манев – кандидат за народен представител от ГЕРБ Стара Загора и експерт по национална сигурност.

M.Manev_resized

Управлението на системата за сигурност през последните години доказа тезата на премиера Борисов, пред всички европейски структури и държавни партньори, за единствения начин да се справим с мигрантската „вълна“. Имам предвид строго придържане към принципа „мигрантите близо до своите държави“. Какво означава това? Лагерите за приемане на мигранти да се изграждат в най-близо разположената мирна държава до мястото, от което те бягат. Във вътрешен аспект това означава всички лагери, които изграждаме в България, да са максимално близо до границата. Неслучайно започнахме процедурите по създаване на приемни центрове от затворен тип“, уточни депутатът от 43-то НС.
Според него къса политическа памет или лъжа е причината никой да не споменава факта, че процедурата по връщане на афганистански граждани в държавата им, заработи ефективно едва след заявената твърда позиция на Бойко Борисов пред Европейския съвет да изтегли контингента ни в Афганистан. Веднага след това за първи път бяха върнати мигранти и ЕС вече може да се похвали с работеща система за реадмисия. Освен това по инициатива на правителството Борисов новата служба за контрол на границите на ЕС започна работа от България. В момента повече от 1000 нейни служители патрулират заедно с нашите гранични полицаи и военнослужещи.

Знам обаче, че за българските граждани има един много важен въпрос относно сигурността и това е справянето с така наречената „битова“ престъпност“, подчерта Манев. „Има мерки, които задължително трябва да бъдат изпълнени в най-кратки срокове и те са залегнали в нашата програма за управление. Когато говорим за полиция във всяко населено място, трябва да е ясно, че с лепене на листовки, с адреси и телефони на кварталните, няма да стане. Истинските решения са: от системата на МВР отпада терминът „недокомплект“, т.е. всички предвидени по щат бройки за полицаи да се запълват с действащи полицаи. Това беше решено с поправките в закона за МВР, които дадоха възможност на пенсионирани служители от системата да поемат постовете по складове, пропуски и бази на МВР. По този начин освободихме ресурс и полицаите вече са близо до хората и проблемите им“, допълни той.

Като основен приоритет за подобряването на сигурността на гражданите, Манев определи създаването на общинска полиция. „Най-важната идея, която ние ще защитаваме с гордост, бе формулирана от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тя е приета и подкрепена от всички кметове от Националното сдружение на общините в България. Създаването на истинска, а не наета Общинска полиция, която да е подчинена на кмета и да изпълнява неговите разпореждания за охрана на обществения ред на територията на общината“, обобщи кандидат-депутатът и допълни, че по този начин още веднъж ще бъде облекчена работата на МВР. „Даваме възможност на по-голяма част от полицаите да работят върху пресичането, разследването и разкриването на престъпления. Ето това са конкретни мерки, а не недообмислени популистки заигравания със сигурността на гражданите. Миналата година идеята беше защитена пред тогавашното ръководство на МВР, възприета – включително от Министерството на финансите, но разработеният проект точно преди да бъде внесен в Министерския съвет, беше оставен да изчака 44-тото Народно събрание. Живко Тодоров постави безкомпромисна задача на бъдещите народни представители от ГЕРБ Стара Загора за реализация на тази идея“, подчерта Маноил Манев.

 


image0 (9K)