Манастири в Русенско привличат поклоници

Два манастира в област Русе привличат румънски поклонници.

През тази година се наблюдава увеличен интерес към религиозния туризъм в региона, коментира Русенският митрополит Наум.

Основен притегателен център в Русенско е Басарбовският скален манастир – единственият действащ скален манастир в България. Той се посещава ежедневно от туристи, като голяма част от тях са румънски поклонници.

 

[ad id=“225664″]

 

„Има дни, в които пристигат по пет-шест до десет автобуса“, обясни митрополит Наум. Той припомни, че по разпореждане на Светия синод на Румънската православна църква при всички поклоннически турове в България, организирани от църковната туристическа агенция, е включен Басарбовският скален манастир. Русенският митрополит каза още, че предстои довършване на стенописите в новоизградения храм „Свето Преображение Господне“ към манастира, който бе осветен през септември миналата година от архиереи от двете страни на река Дунав.

[ad id=“263680″]

Владиката заяви, че румънски православни християни посещават и манастира „Света Марина“ в русенското село Каран Върбовка, където се намира и извор – т. нар. лековито аязмо. По думите му някои от туристите правели и дарения – като икони, за Светата обител.

„Надявам се, че ще можем да привлечем румънски поклонници и към манастира „Света Петка“ в село Копривец“, заяви митрополит Наум. Той каза още, че Държавният фонд „Земеделие“ е одобрил кандидатстването на манастирите в Копривец и в Каран Върбовка за новия програмен период.

„Вярваме, че след ремонтите и реставрациите ще имаме притегателни манастирски центрове с нова визия и подобрена материална база, които не само да посрещат румънски туристи за час-два, но да предоставят възможност за отдих, за туризъм, който едновременно с почивката да включва и потапяне в манастирското ежедневие, в богослужението, в работата“, заяви Наум.

Той посочи, че поклонници от България също посещават Румъния, като в последните четири месеца е имало повече от 15 църковни групи.
dunavmost.com


image0 (9K)