Малоброен протест в центъра на София иска оставката на Сачева

Няколко десетки представители на неработещи бизнеси заради противоепидемичните мерки дейности, които не са получили подкрепа от държавата, искат оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на протест пред Министерски съвет днес, предаде БНР.

Недоволните са собственици и работещи в заведения, фитнеси, образователни и танцови школи, актьори. Те поискаха оставките и на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Лъчезар Борисов, както и на Сачева.

За да се включат в демонстрацията в София са пристигнали и хора от други градове, които твърдят, че компенсациите за затворения им бизнес, които е трябвало да бъдат изплатени до края на миналата година, все още не са стигнали до тях. Става дума за обещаната от МТСП помощ от 24 лв. на ден, както и правителствената помощ за самоосигуряващите се и собствениците на фирми.

Хора, получили парите си, се налага да ги връщат обратно заради това, че фирмата им е включена в списъците погрешка.

Според данни на агенцията по заетостта, които по-рано цитира лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си.

Собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас твърдят, че помощта, която е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година не е достигнала до тях и ще се включат в протеста днес.

Ето какво заявиха пред БНР участници в протеста:

„Искам да ми обяснят депутатите как с тези 25 лв. аз мога да си храня семейството за един месец“;

„Няма къде да се реализираме, включително съм пускала CV-та в Covid отделения, защото детето ми трябва да се нахрани“;

„Говорих с колежка от съседно заведение. Тя също е получила 24 лева за последния работен ден от ноември, като онзи ден са ѝ се обадили, че всъщност трябва да ги върне, защото е станала грешка в системата и тя не е одобрена“.

 


image0 (9K)