Малко познати габровски шеги са филмирани в черно-бял ретро стил

Малко познати габровски шеги и истории за днешните шегаджии бяха филмирани и предстои да бъдат разпространени чрез социалните платформи. Компилацията „Зодия габровец“ е продължение на разпространените преди година черно-бели клипове на познати габровски шеги. И този път идеята е да се популяризира специфичният местен хумор.

Анекдоти за пестеливия балканджия, позабравени или малко познати, вицове за съвременния габровец и случки от битието му са обединени от създателите на филмираните вицове под заглавието „Зодия габровец“. Заснетите в няколко клипа 67 габровски шеги бяха представени пред публика в Музей „Дом на хумора и сатирата“. Ще ги прожектират и в местните културни институции, като ще бъдат добавени субтитри и на чужди езици.

Професионални актьори са участвали в разиграването на историите, част от които са извадени измежду кориците на старите книги.

„На село, в старата къща, в старата библиотека намерих една много хубава книжка, много старо издание, в която бяха описани историите на Христо Проданов, има много хубави. Те са житейски ситуации и събития, които са се случили с реални габровци, оттам имаме една-две идеи“, обясни пред „Хоризонт“ Мирослава Иванова.

Разпространяването на смешни случки, в които главният герой е почтеният, но пресметлив и пестелив габровец, датира още от 18-19 век. Затова и клиповете са черно-бели в ретро стил, разказа Емил Михов, който избира визията, режисира и заснема сцените.

„Имам усещането, че излъчвам стари ленти и когато тези стари ленти се излъчват пред нова публика, някак си имам чувството, че историята оживява. Това ми е стил – да изглежда все едно прожектираме със стария прожекционен апарат, който трака и върти старата лента. И можем да я покажем на новата публика, която не знае какво е това“, допълни Михов.


image0 (9K)