Малкият Емил почина, отказали му медицинска помощ

12-годишният Емил е страдал от хемофилия Б.  Това е генетично заболяване, което пречи на кръвта да се съсирва. Животоподдържаща терапия е вливането на „фактор“. През последната седмица обаче процедурата е отказвана многократно от сестра Симеонова в детското отделение на болницата в Плевен.

Майката Ирина Иванова разказа пред BTV, че сестрата ги гонела. Тя отказвала да слага „фактор“, защото „не била длъжна да го прави“.

Ситуацията се повторила в понеделник, сряда и петък. В неделя състоянието на детето се влошило и дядо му го завел в Спешна помощ. Те го пратили отново в детското отделение. Там вече му поставили „фактор“, но явно било много късно, защото Емо издъхнал в дома си.

Близките на детето настояват за справедливост.

Началникът на клиниката проф. Ваня Недкова твърди, че родителите не искали да остават Емо в болницата, а само да му бъде влято лекарството. От болницата настоявали това да стане, за да се спази клиничната пътека.

Семейството категорично отхвърля тезата на лечебното заведение, както и резултатите от аутопсията, че причина за смъртта е възпаление на белите дробове и сърцето. Случаят е предаден на прокуратурата.

bTV


image0 (9K)