Малките магьосници от „Загорче“ вдигнаха на крака публиката в Линц и Залцбург

СЛЕД ДЪЛГО И ТРЕПЕТНО ОЧАКВАНЕ, НАЙ-ПОСЛЕ И АВСТРИЯ ПОСРЕЩНА ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА „ЗАГОРЧЕ“

Българите в два от най-красивите градове на Австрия – Линц и Залцбург имаха възможността да се насладят на красотата и феерията на изпълнението на малките танцьори, певци и музиканти. Турнето се провежда във връзка с 1-ви ноември – Деня на народните будители, юбилея на Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж, Международния ден на българските училища „Аз съм българче“ в Амстердам и Международния семинар „Децата и изкуството“ в Братислава.

Ансамбъл „Загорче“ представят детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Съставът е от артисти на възраст от 7 до 18години. Децата са танцували във всички европейски страни, като са посетили над 800 града.

Част от тазгодишното им турне беше и Австрия. На 29 и 30 октомври 2016 г. ансамбълът изнесе два концерта в Линц и Залцбург.

Организатор на събитието е учителският колектив на Българско училище „Дунав“ Линц и Залцбург, с огромната подкрепа на родителските активи на училището в двата града. Сред официалните лица, уважили събитието, беше почетният консул на Р. България в Залцбург г-н Ерио Хофман.

zagor4e3Концертът започна. Публиката, тръпнеща в очакване, притихна в тишина.

При появата на малките артисти, облечени в пъстри тракийски носии, и при първите ритми на гайдата и тъпана, залите избухнаха в аплодисменти и овации.

Оркестрантите и хористите освен, че свиреха и пееха, се движеха по цялата сцена сред танцьорите, с което допринесоха за още по-голямата пищност и красота на изпълнението. Познатите български народни песни, звученето на гайдата, кавалите, гъдулките и тъпана просълзиха много от присъстващите.

zagor4e_resizedЧас и половина децата от „Загорче“ пяха, танцуваха и свириха под бурните аплодисменти не само на българските, но и на присъстващите австрийски зрители, очаровани от красотата и магията на българските гласове и фолклор.

На 30 октомври своите умения в Залцбург споделиха и танцьорите от група „Здравец“, които в продължение вече на една година разучават български народни танци в града на Моцарт.

След концертите и в двата града художественият ръководител на ансанбъла Венелин Кръстев проведе Работилница, на която деца и възрастни усвоиха стъпките на Ръченица, Дайчово, Дунавско, Еленино хоро и много други. В Залцбург хората се виха на хорото дълго след края на концерта.

След много емоции, прегръдки и поздравления талантливите деца на Загорче, събрали много впечатления и спомени оттук, продължиха своя път към Кьолн.

Благодарим ви, „Загорче“!

Благодарим ви, мили деца, за прекрасните емоции, които ни донесохте! За вашия пъстър, весел и талантлив спектакъл!

Очакваме ви отново! – пише Катя Илиева за eurochicago.com

Програмата на концертите на „Загорче“ до края на турнето вижте ТУК


image0 (9K)