В Малка Верея – Живи народностни традиции

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 18, 1991 г.
В МАЛКА ВЕРЕЯ – ЖИВИ НАРОДНОСТНИ ТРАДИЦИИ
Преди отпътуването му от страната наш представител се срещна и разговаря с ръководителя на екипа господин Котаро Ямане.
-Господин Ямане, кой е поводът да посетите България и от броените дни да отделите толкова време на Малка Верея?
-Дойдох в България, за да снимам филм, който ще бъде включен в поредицата „Пътешествие в новия свят“. Преди екипът ни да тръгне из страната ви, се отби в Българската телевизия. Там ни препоръчаха да отидем в старозагорското селце Малка Верея, където от няколко години е изграден чудесен състав за автентичен фолклор с художествен ръководител Бонка Радкова. дори имахме възможност да видим спектакъла на този състав „Годежарска идилия“, който наскоро ще бъде пуснат по вашата телевизия.
-В продължение на три дни бяхте в Малка Верея. Какви са впечатленията ви от хората, които живеят и се трудят тук? Няколко думи за професионалните ви пристрастия.
-Ние сме особено доволни от сърдечното посрещане на обикновените селски хора. гостувахме в много къщи на самодейци, имахме възможност на „живо“ да запечатаме на кинолента делниците на трудовите хора, да почувстваме колко силно българинът е привързан към земята, как тачи и обогатява народностната традиция. В дома на една от самодейките беше представен обичаят „Седянка“, който изцяло филмирахме и ще покажем пред зрителите на нашата телевизия.
-Връщайки се в Япония, какво ще искате да кажете на своите сънародници, кое ви направи най-силно впечатление?
-Ще започна с края на вашия въпрос. Особено ни впечатли, че в такова малко селце като Малка Верея е изграден фолклорен театър, на който в много отношения биха завидели и професионалните състави. Такава простота в изказа, такъв професионализъм в играта, такова въздействие, че човек трудно би повярвал, че това са обикновени селски хора. За себе си този успех на театъра аз обяснявам не само с всеотдайността на самодейците, но и с таланта на ръководителката им Бонка Радкова да ги открие, да ги накара да живеят на сцената своя живот. А за това какво искам да кажа на японските телевизионни зрители – то е, че на хиляди километри на запад от нас има една страна, наречена България, в която хората й обичат своята история, своя фолклор. Такова е поне моето откритие, което ще се опитам да предам в документален киноразказ.
Разговора води Марин ГЕНОВ


image0 (9K)