Малка българска лаборатория създаде изключително ефикасна молекула срещу коронавирус

Това е Микра-21, която вече от 4 години работи върху изработването на молекула, която да се бори с коронавирус от различен тип. Молекулата вече е получила положителни отзиви от две лаборатории в САЩ и една във Франция.

До 2 месеца могат да се започнат и клиничните й изпитания, като са предприети и първите стъпки по финансиране на продукта.
„Имаме готова молекула, която при лабораторни тестове в авторитетна лаборатория в чужбина показа много обещаващ резултат срещу новия коронавирус. В епруветка нашата молекула убива около 90% от коронавируса“. Това каза за “24 часа” Филип Фратев, съсобственик на “Микар Иновейшън”.
„Впечатлението, че на мига след появата на новия вирус, който е поредният прехвърлил се междувидово от животни върху хора, сме имали отговор за него, е малко пресилено. Ние от години работим върху подобни патогени и затова беше сравнително лесно да адаптираме разработката си за въздействие върху новия вирус“, разказа химикът.
За разлика от разработваните в САЩ и Китай молекули, българската успешно атакува и трите рецептора на вируса, а не както е при другите – само един от тях.
Той подчерта, че молекулата не може да стане автоматично лекарство, което да лекува хора в болниците, за това трябва да измине утвърдения път от клинични изпитвания.
Той подчерта, че молекулата не може да стане автоматично лекарство, което да лекува хора в болниците, за това трябва да измине утвърдения път от клинични изпитвания.
Страната ни има и друга разработка, която ще помогне в борбата с коронавируса. Това съобщи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Тя представлява активен въглен, който се извлича от кайсиеви костилки. Той вече е бил тестван за почистване на тежки диабетни рани. Било е установено, че притежава силна абсорбираща способност на бактерии и вируси. В предпазните маски, които масово се купуват от хората, активният въглен е основното вещество, което се използва под различни форми.


image0 (9K)