Малиново вино грабна първата награда на „Августиада,2018“

Малиново вино грабна първата награда. „Августиада” стана туристическа визитка на Стара Загора. Фестивалът бе открит в събота на специална сцена на Античната улица във форума „Августа Траяна”

Стотици посетители събра Седмото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2018”, който се проведе в Стара Загора. Любители на винения еликсир от страната и чужбина се наслаждаваха на пивки вина и кулинарни изкушения.

Фестивалът бе открит в събота на специална сцена на Античната улица във форума „Августа Траяна”.

Седмото издание на Августиада е едно от най-големите събития в нашия град. Благодаря на организаторите, че полагат неимоверни усилия този фестивал да се превърне в традиция. На винопроизводителите пожелавам и следващите години да ни радват с добри вина”, каза Красимира Чахова, ресорен зам.-кмет на Община Стара Загора. На откриването присъстваха и Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, Лиляна Арсова, главен директор „Туристическа политика” в Министерството на туризма, Бони Бонев, председател на Българо-швейцарската търговска камара, Яо Чаоин, икономически и

търговски съветник в Китайското посолство у нас, много гости на фестивала от различни страни, граждани.

[ad id=“225664″]

Тук бяха и новата „Царица на Августиада 2018” Маргарита Лъчезарова и подгласничките й Цветелина Иванова и Мария Петрова. Абитуриентката от Националното училище за музикални и сценични изкуства в Стара Загора Маргарита Лъчезарова стана новата „Царица на Августиада 2018” в стилен конкурс. Тя победи в надпреварата между 20 претендентки за короната.

Специално за да посети Августиада пристига 40- членен шведски хор за българска музика. На изложението дойдоха и група от 30 студенти по архитектура от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и 5 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, които участват в съвместно френско-българско архитектурно ателие. Имаше още много гости чужбина и от България.

Благодаря на всички приятели, на организаторите, на близки, роднини, които ме подкрепиха, на всички, които ме тласнаха напред и вярваха в мен! За мен тази титла носи огромна отговорност и силно се надявам да представя достойно града ни „Благодаря Августиада! На добър час на фестивала“, каза Маргарита Лъчезарова. Тя учи класическо пеене и иска да продължи образованието си в областта на музикалния театър.

Тази година и международното участие в Августиада е на много високо ниво. Благодарим за подкрепата на всички, които помагат за реализацията. Фестивалът стана визитка на Стара Загора за развитието на туризма. Това ни задължава, обещаваме да надграждаме всяка година”, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, един от създателите на изложението. „Ще продължаваме да се развиваме, защото силно вярваме, че българското вино заслужава това”, допълни другият основен организатор Галина Нифору, управител на компания OINORAMA и председател на Българската асоциация на износителите на вино.

Лиляна Арсова прочете поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова, която пожелава много успех на фестивала.

[ad id=“236993″]

На сцената през целия ден имаше богата фолклорна програма, с участие на кукерски групи, танцови и певчески състави от Стара Загора, Старозагорски минерални бани, Чирпан, Първомай, Хасково, Димитровград, Карнобат и Ямбол. Ще има и групи от Ротари клубове от страната. Фолклорната програма ще бъде допълнена с щандове с народни занаяти.

На научната конференция, съпътстваща фестивала, бе представен културно-историческият акцент на Августиада – Животът във вилите през римската епоха, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с веществена изложба с експонати. Лиляна Арсова от Министерството на туризма представи националния проект 12 винено-кулинарни дестинации на България. Като международен акцент на фестивала бе представена Щвейцария. Най-доброто училище за сомелиери в Европа ESCOLA ESPAÑOLA DE CATA – Мадрид бе представено от изпълнителния му директор Артуро Хуртадо. В изложението на античната улица в Регионалния исторически музей участват над 30 български и чужди винарни. Интерес предизвиква австрийско пенливо вино с 23 каратово злато. Любителите на виното могат да избират всеки по свой вкус от многобройните предложения на производителите.

Посетители привличат и щандовете за кулинарни продукти като италианска паста и сръбски айвар, маслини, сосове, както и швейцарски шоколад. Кулинарният сектор е сериозно представен в гурме корнъра на Лапидариума от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс.

Гала вечер в Държавна опера Стара Загора започна с концерт-спектакъл с филмовата музика на Нино Рота и продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта, с избрани вина от Августиада и Балканския винен конкурс 2018.

Trastena малиново вино бе оценено от посетителите със Златна Августиада. То е произведено в едноименната винарна Trastena. Сериозен успех отчете една от най-младите винарни у нас Zaara Estate. Виното, произведено там, Dogma syrah спечели Сребърна Августиада. То получи и специалната награда на едно от най-престижните училища за сомелиери в Европа ESCOLA ESPAÑOLA DE CATA – Мадрид.

Бронзовата Августиада бе присъдена вино Nota bene 2016 на Мидалидаре естейт. Наградите на победителите връчи новата Царица на Августиада. След жребий трима от посетителите също получиха награди-по бутилка вино от наградените.

Седмото издание на фестивала е с най-много посетители и с най-много гости от чужбина, отчетоха организаторите и си пожелаха догодина да подобрят рекорда.


image0 (9K)