„Макс и Мориц“ с участието на ученици от Музикалното училище в Стара Загора

Диригентът и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“ Красимир Къшев възстановява една от любимите постановки за деца на Държавна опера-Стара Загора – „Макс и Мориц“ от проф. Александър Йосифов.

Ще видите спектакъла отново на сцената на Операта на 4 февруари, а представлението ще е специално за учениците от 4 ОУ“Кирил Христов“.

С премиерата на 14 април 2014 г. на „Макс и Мориц“, оперета за деца, Държавна опера-Стара Загора отбеляза 50 години творчески път на проф.Александър Йосифов – почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., автор на две произведения, написани специално за Операта в Стара Загора – оперите за деца „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“. На сцената тук са поставяни неговите „Д-р Охболи“, „Вълкът и седемте козлета“, „Чудните приключения на Пинокио“, „Патиланци“ – за малките зрители. И още – операта „Хан Крум Ювиги“ и „Завръщане при началото“-опера-оратория.

Режисьор на „Макс и Мориц“ е проф. Румен Нейков /директор на Операта в Стара Загора в периода 1994-1998 г./. Забавната операта по либретото на Банчо Банов е поставена в Града на липите през 1995 г. от Огнян Драганов.
Сценограф и автор на костюмите на „Макс и Мориц“ е Антония Попова.Художник на плаката е старозагорката Петя Константинова.

В главните роли в спектакъла ще видите талантливи ученици от НУМСИ“Христина Морфова: Полина Пчеларова и Виктор Иванов в ролята на Макс. Гергана Тодорова и Кристиян Данчев в ролята на Мориц, Йордан Петев в ролята на Учителя по музика и Димитър Драгиев в ролята на Учителя по рисуване. Бивши възпитаници на Музикалното училище, сега студенти в НАТФИЗ – Иван Петров и Маргарита Лъчезарова ще видим в ролите на писателя Буш и на Грета /съдържателка на ресторант/. В спектакъла участват още и студенти от НМА „Проф.Панчо Владигеров“ от класа по оперна режисура на Огнян Драганов – Габриела Русева /Грета/ – бивша възпитаничка на НУМСИ, Ана Балджиева /Макс/, Мария Магдалена Недкова /Мориц/, Стоян Буюклиев /Учител по музика/. В спектакъла участват солисти на Държавна опера-Стара Загора – Нина Димитрова /Грета/, Иван Кабамитов /Писателя Буш/, Петър Янкулов и Евген Сурмиевич /Бок/, Игнат Желев /Хлебаря/.

Участват и ученици от балетните класове на НУМСИ“Христина Морфова“ с преподавател Кремена Костова.

Автор и илюстратор на литературното произведение „Макс и Мориц“ е писателят-хуморист Вилхем Буш (1832-1908). През 1858 г. Буш публикувал своите първи карикатури, но известен го правят хумористичните истории за Макс и Мориц, които се появяват през 1865 г. и досега имат огромен световен успех, а на български са преведени за първи път от Елин Пелин. Историята за Макс и Мориц са всъщност 7 забавните пакости на двамата „хулигани” Макс и Мориц в стихове. Допълнени и дописани в оперетата, пакостите напомнят за времето, когато децата играеха навън, а не пред компютрите. Комично и забавно, представлението завладява публиката и оставя желанието в малките зрители да се забавляват, както някога техните родители. Естествено, оставя и поуката, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка и трябва винаги и много да се внимава.
Заповядайте на този прекрасен, весел, шарен, забавен, усмихнат спектакъл на Държавна опера-Стара Загора!


image0 (9K)