Макрон всъпи официално в длъжност

39-годишният Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция. Той пристигна в Елисейския дворец в центъра на Париж в неделя, 14 май, 2017 г., вървейки по червен килим под лек дъжд, бе посрещнат от настоящия лидер Франсоа Оланд.

Лоран Фабиюс, председателят на Конституционния съвет на Франция, официално обяви Макрон за президент на страната, предава BBC. „Вашият успех е успех за цяла Франция“, каза той.

В хода на церемонията Оланд предаде на новия лидер контрола на ядрените сили на страната и го напътства за дейностите, водени от лидера на френската държава. Според протокола, непосредствено след кратките преговори Оланд ще напусне двореца. Тържествената церемония се проведе под строги мерки за сигурност.

Макрон подчерта, че ще върне доверието на французите и ще осигури сигурна защита. „На 7 май французите избраха надеждата и духа на победата. Отговорността, която ми повериха е голяма чест и аз осъзнавам важността й. Светът и Европа както никога се нуждаят от Франция“, заяви новият президент в Елисейския дворец.

Новоизбраният държавен глава присъства на церемонията заедно със съпругата си Бриджит Макрон, но тя пристигна отделно. Френските медии очаквано обърнаха внимание на облеклото на новия президент и новата първа дама. Макрон се появи в тъмносин костюм на шивача Jonas et Cie като според медиите той струва около 450 евро.

От днес за Макрон предстоят много предизвикателства – борбата с високата безработица, борбата с тероризма и обединяването на една дълбоко разединена страна.


image0 (9K)