Македония продължава да се люшка. Трусовете станаха 1000…

Нови четири труса разтърсиха Македония в района на Охрид. Най-силният е с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер. Няма причинени сериозни материални щети, но с последните трусове общият брой на земетресенията в западната ни съседка от 18 юни е около 1000, съобщава БНТ.

Жителите на село Косел, което се намира на 9 километра северно от Охрид, се опасяват, че вулканът в района може да се събуди. Разказват, че след трусовете в земята са се образували дупки, от които излиза сероводород. Според експертите обаче подобни тревоги са напразни.

„Косел, значи може да се каже, че никога не е бил класически активен вулкан, нито пък някога ще бъде. Експертите смятат, че новите трусове са поствулканични. Последните активности са били отпреди 16 милиона години“, коментира геологът Ивица Милевски.

Според информацията, с която разполага и геологическият институт към БАН, вулканът край Косел не е активен от милион години. Причина за излизането на сероводорода е геоложката структура на района, която е подобна на тази в Рупите. „Хората не бива да мислят, че вулканите изригват така просто, хаотично, без никаква закономерност, за да има вулканична дейност трябва да има определени геодинамични условия, те да възникнат. Земетресенията не могат да възбудят вулкана, обратното би могло да стане – при изригването на един вулкан, то да бъде съпроводено със сеизмични трусове“.

[ad id=“226585″]

В момента в света се води регистър на активните вулкани, като най-близките до нас се намират в Егейско море и северно от остров Крит, района на Тиренско море и Сицилия, Южната част на Турция и района на Кавказ.

В България вулкани е имало в две области – в Родопите и по линията Свищов-Сухиндол. Те обаче са загаснали преди милиони години и няма опасност да се активират. „Илюзията, че Витоша е вулкан се създава заради височината на планината над Софийското поле. Но всъщност това не е така“. Шефът на геологическият институт беше категоричен, че не трябва да се търси връзка между трусовете в Охрид и евентуални бъдещи земетресения у нас.


image0 (9K)