Македония подкрепи вандалския акт срещу България

Македония подкрепи вандалския акт срещу България, при който македонец оскверни и разруши български военен паметник.

Миленко Неделковски, който се представя за журналист, разруши паметната плоча на връх Каймакчалан. Тя беше поставена в знак на почит към героите от нашата армия, които са загинали при сражението там през 1916-а година.

Официалната позиция на Македония е следната: „Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите“. Това съобщение е публикувана на сайта на македонското външно министерство.

През месец май военнослужещи от българската армия поставиха паметна плоча за „вечна слава и дълбок поклон пред героите от Българската армия, които са дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймакчалан през 1916 година“. Каймакчалан е най-високият връх на Нидже планина. Той се намира на границата между Гърция и Македония. През Първата световна война там са загинали и са ранени повече от 5000 български войници и офицери.


image0 (9K)