Майк Помпео в Скопие: Пазете се от Китай и Русия

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви вчера в Скопие, че САЩ ще продължат да бъдат партньор на Северна Македония, и предупреди страната да се пази от руско и китайско влияние, съобщи телевизия Алсат-М.

На пресконференция в Скопие Помпео благодари за приноса на Северна Македония в мисиите на НАТО и изрази увереност, че тази есен Сенатът на САЩ ще одобри протокола за членството й в алианса.

Помпео приветства Преспанското споразумение с Гърция и договора за добросъседство с България, които подобряват връзките и стабилността на Балканите.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че борбата с корупцията е много важен елемент в процеса на интеграция в ЕС и НАТО.

Той говори и за влиянието на Русия и Китай в региона, като добави, че не те, а „сърцата и умовете на гражданите на северна Македония“ трябва да водят държавата напред.

Президентът Пендаровски заяви, че посещението на държавния секретар на САЩ Помпео в изключително важен за страната период е потвърждение на приятелството между САЩ и Северна Македония, основано на споделени ценности за мир, свобода и демокрация.

„Съединените щати са нашият стратегически партньор след независимостта ни. Подкрепата на САЩ е от решаващо значение за реформата в отбраната и трансформацията на нашата армия, за да отговори на критериите за членство в НАТО. Чрез програмите за развитие САЩ ни помогнаха да укрепим институциите, върховенството на закона, да проведем съдебната реформа, да укрепим гражданския сектор и медиите, както и да подкрепим благоприятен бизнес климат за търговия между двете страни „, каза президентът.

Президентът Пендаровски благодари за постоянната подкрепа на САЩ във време, когато страната решава сложни проблеми на вътрешната стабилност, както и постигането на компромис по време на дългогодишния спор за името с Гърция в духа на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество.

„Северна Македония ще продължи да работи в тясно сътрудничество със САЩ. Считам, че в следващия период, в който Северна Македония трябва да стане 30-тата страна-член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз е необходима засилена подкрепа от страна на САЩ“, каза президентът Пендаровски.

 


image0 (9K)