Майките на деца с увреждания не вярват в сълзите на Бойко Борисов

Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социална държава или държава на сбърканите правила? Шестият национален протест на родители на хора с увреждания за пореден път постави този въпрос.

[ad id=“225664″]

Майките настояват за радикални промени, а депутатите люто се скараха по въпроса кой е по-съпричастен към проблемите им. Премиерът Бойко Борисов не откликна на поканата на протестиращите да слезе при тях, но пред министрите каза, че е плакал на телевизионен репортаж за майка с дете с увреждане и разпореди проверка.

[ad id=“263680″]

„Чист популизъм, ако той се опитва да си вдигне акциите образно казано на гърба на хората с увреждания, може и да е успял, надявам се да не е успял”, каза Валентина Христова пред бТВ. Тя е майка на 17-годишната Бояна, която е с множество увреждания.

Миналата година майка й е била неин личен асистент по европрограма. В дневник описвала час по час грижите, които полага. А чиновник проверявал: „Мен лично са ме връщали за краснопис, т.е. според тях не го бях написала достатъчно четливо и вероятно са прави , защото съм го писла посред нощ когато вкъщи е тихо и ме върнаха и ми казаха, че трябва да го напиша по-четливо. Писах и плаках, повярвайте ми”.

[ad id=“236993″]

„Системата не ни дава никакъв шанс, това, което в момента е законодателството на тази държава, обича децата и възрастните с увреждания на бавна смърт. Ние виждаме родители, които са затворени в домовете си, за да се грижат за децата си – деца, които порастват, получават социална пенсия, и нямат шанс за работа, ако имат някаква възможност да работят”, обясни в студиото на „Тази неделя” друга майка на дете с увреждане – Мая Стоицева.

Със същата съдба се бори и Юлия Старчева. Тя обясни, че майките искат Законза личната помощ, който да гарантира достоен живот на хората с увреждания и техните семейства и в който да е ясно кой на какво има право – за да отпадне сегашното непосилно обикаляне по институции.

[ad id=“236999″]

Нейният син вече е пълнолетен и получава социална пенсия от 135 лв., която не се актуализира, но пък с нея трябва да живеят двамата – Юлия от 18 години не е работила, защото Георги е 100% увреден и се нуждае от чужда помощ.

„Системата ни убива”, пише на тениските на майките. Именно заради посланието, което можело да се възприеме като агитация, зам.-председателят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) не ги пусна да се срещнат с депутати. После се извини. „Надявам се да са се изплашили, ние не искаме да сме страшни за тях, искаме просто да започнем да работим заедно за промяната”, каза Мая.

[ad id=“237001″]

Тя също остро разкритикува сюжета с разплакания от ТВ репортаж премиер: „Това дете го е виждал многократно, но той не може да ги (всички хора с увреждания) види по улицата, защото, първо, той не ходи там и другото – достъпната среда, която я няма в България”.

[ad id=“238430″]

Майката се обърна към премиера със следните думи: „Г-н Бойко Борисов, искаме не просто да плачете, защото ние можем да Ви кажем много лични истории, които да Ви разреват. Искаме да дойдете тук, да говорим и не просто да говорим, а да започнем реални стъпки за промяна в тази държава, искаме да останем тук, да работим тук, децата ни да работят тук и да живеят щастливо тези, които не могат да работят. Защото това са хора част от тази държава, искаме да бъдем част от тази държава, а не да бъдем невидими, не да бъдем затваряни в домовете си и не да бъдем тези, които само да ви разплакват!”.


image0 (9K)