Майка с коронавирус роди напълно здраво бебе в София

Акушер-гинеколожката болница “Шейново“ в столицата стана първата у нас, в която майка, която е прекарала новия коронавирус, даде живот на напълно здравото си бебе, съобщава БНР.

Жената е приета по спешност, като се е наложило да й бъде приложено цезарово сечение, но медиците са действали максимално предпазливо, за да не се стигне до разпространение на вирусната инфекция.

“Екипът, който я беше приел, прекара с нея 24 часа, докато излезе резултатът от PCR теста. И така бяхме доста на тръни“, казва един от лекарите в болницата д-р Румен Велев.

Медиците вече могат да се похвалят с известен опит при подобни ситуации, което е безценна крачка в адаптирането на здравната система към екстремните условия, в които се намира от началото на пандемията.

“Нито една от пациентките, които са били с това придружаващо вирусно заболяване – при липса на съпътстващи заболявания, не развиват усложнения – нито те, нито техните бебета“, продължава д-р Велев.

“Оказва се, че при деца до 9-10 годишна възраст в клетките няма рецептори, за които да се захване този вирус. Но децата все пак могат да бъдат преносители“.


image0 (9K)