Майка на 3 деца се оплака от условията в Родилното отделение на УМБАЛ „Професор Ст. Киркович“ в Стара Загора

Втората бременност на жената е с близнаци и преминава много тежко, разказва репортаж на бТВ. От държавната болница препращат жената в АГ комплекса на ул. „Генерал Столетов“. Още с влизането била предупредена от санитари и медицински сестри, че трябва да си носи пълен комплект хигиенни принадлежности. В клиниката бременната престоява 2 месеца. Ражда със секцио, като се оказва, че трябва да си купи и хирургичните конци за операцията. През този период тя е принудена да осигури дори антибиотиците, системите, които са ѝ преливали. По думите ѝ шкафовете за медикаменти в отделението били празни.

[ad id=“225664″]

УМБАЛ в Стара Загора е с над 20 млн. лева задължения, но от там твърдят, че няма недостиг на консумативи. Уверяват, че пациентите им не трябва да купуват нищо, освен в случаите, когато те сами искат по-качествени материали, какъвто е конкретният случай с хирургичните конци на родилката, подала сигнала до бТВ. По клинична пътека Здравната каса плаща за копринени конци, но по-добрият вариант са резорбируемите и ако пациентът избере тях, трябва да си ги плати.

[ad id=“236999″]

Директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев казва в репортажа, че за пациенти с доказана алергия Касата осигурява нужните медикаменти и консумативи, но за останалите – не. Имало е временен проблем с електронното изписване на на антибиотици, затова се е наложило закупуването им от жената, подала оплакването.

Майката, снимана от бТВ, разказва за ужасните, по думите ѝ, условия в болницата. Базата е много лоша, казва тя, тоалетните са много лошо състояние, капе върху главата ти в едната, а в другата – върху кръста ти.

[ad id=“238430″]
От здравното заведение не отричат това, тъй като ремонт на сградата не е правен от 18 години. Но предстои преместването на АГ комплекса в нова сграда и обещават условията там да са по-добри.

Въпреки оплакванията, майката изказва огромната си благодарност към екипа на клиниката за положените изключителни грижи към нея за целия ѝ престой там. Те са ѝ помогнали да износи и роди двете си момченца-близнаци. Любезни, грижовни, само не знам как издържат да работят в тази мизерия – завърши разказа си младата жена.


image0 (9K)