Майка на дете с уврежданe: Борисов да поеме отговорност, че не свърши нищо!

„Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва. Напуснахме срещата, защото отправихме призив към премиера не да плаче с нас, а да седне и да си свърши работата“, каза в ефира на бТВ Мая Стоицева – майка на дете с увреждане и един от участничките в протестите „Системата ни убива”.

[ad id=“225664″]

„Протестите ни продължават. В сряда, 10 октомври от 17:30 ч., ще бъдем пред Министерски съвет и искаме премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че не свърши нищо през тези месеци”, каза в студиото на предаването „Тази събота” по бТВ Мая Стоицева – майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите „Системата ни убива”.

„Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва”, призова Стоицева.

В началото на седмицата стана ясно, че предложеният закон за хората с увреждания е „осакатен”, както се изразиха протестиращите майки, като от него са отпаднали ключови реформи и текстове. Майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова напуснаха с викове срещата си с депутати и министри в Народното събрание преди дни, където не се появи финансовият министър Владислав Горанов.

[ad id=“263680″]

„Напуснахме срещата, защото отправихме призив към премиера не да плаче с нас, а да седне и да си свърши работата. Искахме всички министри от самото начало да седнат на една маса. Министърът на финансите не беше там и това е знак, че реформата никога няма да се случи”, каза още Стоицева.

Тя коментира, че социалният министър Бисер Петков е абсолютно сам. „Той няма как сам да направи тази реформа. Казахме го и на срещата”, допълни тя.

„Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени”, коментира в студиото омбудсманът Мая Манолова.

Тя коментира, че вчера са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.

[ad id=“236993″]

„Това, за което не успях да се преборя, е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ”, коментира Манолова.

Законът за личната помощ предоставя възможност за индивидуална оценка на увреждането на всеки отделен човек. „Това е основно наше искане. Индивидуална оценка, не ТЕЛК. ТЕЛК-ът трябва да изчезне, той е вреден”, допълва Стоицева.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че ще направи всичко възможно и двата закона да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, за да могат да започнат да действат от 1 януари.

[ad id=“218548″]

„Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може”, каза Манолова.


image0 (9K)