Майката на загиналия машинист в Калояновец: Убедена съм, че Христо Тиляшев не е виновен и не бива той да става курбан

Майката на загиналия машинист в гара Калояновец Венко Тодоров преди делото днес в Стара Загора: Убедена съм, че Христо Тиляшев не е виновен и не бива той да става курбан.

Делото за жп катастрофата на гара Калояновец, при която влак дерайлира и загина машинистът Венко Тодоров, тръгна в Стара Загора днес (20 септември) отначало. То ще се разглежда в Окръжния съд, след като Пловдивският апелативен съд върна казуса, като разби на пух и прах мотивите към присъдата.

Машинистът Христо Тиляшев беше признат за виновен и получи 8,5 години затвор, но според пловдивските магистрати доказателствата по делото не са анализирани, не са взети под внимание и важни показания на свидетели. Мотивите към присъдата повтарят едно към едно цели пасажи от обвинителния акт. Затова се налага процесът да започне от нулата.

Решението на пловдивските магистрати внесе пълен обрат в делото и беше посрещнато вчера с ръкопляскания от над 50 колеги на Тиляшев, дошли от цялата страна да го подкрепят. Сред тях имаше както железничари, така и граничари от различни градове на България. В залата беше и майката на загиналия Венко Тодоров, която обясни, че самата тя работи в железниците, убедена е, че Христо Тиляшев не е виновен и не бива той да става курбан.

Пътническият влак дерайлира на влизане в гара Калояновец на 12 юли 2014 г. За виновник беше посочен машинистът Тиляшев, който карал със 106 км/час и не могъл да навлезе в отклонението на релсите. Пред съда обаче Тиляшев обясни, че зелена светлина е сигнализирала на влизане в гарата, че влакът ще продължи да се движи по главния коловоз, което не предполага намаляване на скоростта. Свидетели по делото също заявиха, че става дума за грешна сигнализация.

След трагедията през 2014 г. има данни за поне трийсетина случая за подадена грешна сигнализация от автоматичната система в проблемния участък Калояновец – Михайлово, но за късмет, без да са предизвикани тежки инциденти. Делото в Стара Загора е насрочено за един ден.

Източник: Марица.бг


image0 (9K)