Магистрала „Тракия“ между Стара Загора и Нова Загора се нагъва, защото в основата ѝ е поставена пепел, а не инертни материали

Елена Йончева показа в „Шоуто на Слави“ изследване от 2011 г. на ЛОТ-2 на магистрала „Тракия“, отсечката между Стара Загора и Нова Загора, направено от професори в лабораторията на Института за архитектура, строителство и геодезия. Изследването е направено по искане на Димчо Михалевски, който по това време е депутат, поясни Йончева. По думите ѝ заради изводите от това изследване „Европа вади тази отсечка и я нарича експериментална“, а причината там е, че в насипа вместо инертни материали, е поставена пепелина. Това се правело, за да се намалят разходите, тъй като представители на властта прибирали 40% от парите.

„Пепелта има качеството да се свива и разширява в зависимост от метеорологичните условия. Когато основата на тази магистрала е компрометирана, всичко отгоре започва да се нагъва“, каза гостът. За да се прекратят тези порочни практики, Елена Йончева настоява за независима проверка на пътищата от европейска лаборатория, която да не е имала бизнес в България.

След случая в Своге, където 20 души загинаха, Елена Йончева започва срещи с експерти: професори, пътни инженери, пътни строители. По думите ѝ всички те ѝ разказват за масова практика – 40 процента от стойността на проектите „да се връща във властта“. Елена Йончева заяви, че има информация за Отсечката на смъртта край Своге, която е с дължина от 350 метра. По нейни думи там, в износващия най-горен слой, част от твърдите частици са заменени с варовикови, защото „варовикът е два пъти по-евтин от твърдите частици“. Тъй като варовикът има качеството да се полира, в резултат пътят става хлъзгав, обясни Йончева и добави, че освен това масова практика у нас е износващият най-горен слой да е 3-3,5 см, вместо разписаните 4 см.

Елена Йончева показа папка с изискванията на АПИ за строеж на пътища, които е получила като публична информация. „Те включват най-добрите европейски практики и по документи се спазват. Ако се спазват те, няма да имаме тези нагънати пътища“, каза тя и подчерта, че това се случва, „защото 40 процента от стойността, която трябва да отиде за самите магистрали – и това е обществена тайна, се връща към властта“.

„Десетина фирми извадиха 1000 строителни машини на 12 декември на Цариградско шосе, именно защото казаха, че не искат такава проверка, защото е обида срещу тях“, коментира възмутено Елена Йончева. Тя разказа, че тогава тези протестиращи са поискали оставката на няколко депутати от БСП, включително нейната, накрая казали, че ще обкръжат парламента, ако продължават с искането за независима европейска експертиза. Йончева изрази недоумението си как тези фирми са извадили 1000 строителни машини от производствения процес. След изчисления по официални данни тя установява, че на тези фирми е струвало 600 000, за да протестират. „Ти виждал ли си фирми да протестират срещу опозицията, обикновено се протестира срещу управляващите, от които нещо зависи?!“ – попита риторично журналистът.

Елена Йончева каза, че с колегите ѝ са направили необходимото и позволено по закон: „Ние искаме от АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“), която е собственик на тези пътища, да вземем тези „ядки“. Тя уточни, че ядка е вертикална проба, при която се доказва дали отделните слоеве отговарят на рецептурата като дебелина и дали съставът им е бил променен. „Законът е такъв, че е необходимо разрешение от АПИ. АПИ нямат право да ни откажат, въпреки че се опитват да го направят“, каза Йончева, като уточни, че в момента тече кореспонденция между двете страни. Пробите, ядки, ще бъдат взети от експерти от Европа, а искането е за проверка на: четирите магистрали, на Път 1-1 – от Видин към южната граница и на Път 2-18 – Околовръстният път. Касае се за проверка на строените и ремонтирани пътища през последните 5 години, защото, според европейските изисквания, 5 години е срокът на устойчивост на една магистрала, поясни гостът.

В България проблемът изобщо не е корупцията, смята Елена Йончева. Тя изтъкна, че в доклад на американския държавен департамент за България за 2018 г. се казва, че „корупцията на високите етажи на властта е свързана с големите инфраструктурни проекти“. А такива, по думите ѝ, са пътищата.
В подкрепа на тезата си, че в България не е проблемът корупцията, а грабежът, Елена Йончева цитира изследване на Зелените в Европейския парламент, че всяка година от корупция в България се взимат 11 милиарда евро. „Това изследване е на база данни на ЕвроСтат, по данни на ОЛАФ, доклади на Европейската комисия и доклади в Европейския парламент. Проблемът е, че тези 11 милиарда може да се вкарат в българската икономика… Ние имаме прираст, който ни обрича на бедност“, каза Йончева.

Шоуто на Слави

 


image0 (9K)