Лятото няма да прогони коронавируса, сочи ново изследване

Лятото няма да ограничи разпространението на коронавируса в северното полукълбо, установи ново изследване, което опровергава надеждите, че заразата може да си отиде с покачването на температурите.

Вирусите на грипа и SARS измират при затоплянето на климата, но според учени това не важи за коронавируса. По този начин се оборва твърдението, че заразата в Китай е била ограничена заради затоплянето на времето. Изследването показва, че такава връзка няма. В Австралия и Нова Зеландия, където в момента е топло, епидемията също тръгна надолу, но според експертите това се дължи основно на ограничителните мерки.

Прибързано е да се мисли, че лятото ще ограничи разпространението на COVID-19. Смяната на сезоните може и да помага, но няма как да преустанови пандемията, твърдят учените от университета Удан в Шанхай, провели изследването. Те са на мнение, че най-сигурните средства за възпрепятстване на вируса са ограничителните мерки и изолацията. В проучването експертите са изследвали разпространението на коронавируса в 224 китайски града, от които 17 в провинцията Хубей, откъдето тръгна заразата. Те са съотнесли данните с дневните температури и ултравиолетовото излъчване в периода от януари до началото на март.

Коронавирусът не е единствен, който не се поддава на топлото време. MERS се разпространяваше на Арабския полуостров при температури от 45 градуса. Други вируси, предавани от животни върху човека като Ебола, както и някои видове грип, също са показвали непредвидимост по отношение на климатичните особености.

 Георги Анастасовtrafficnews.bg


image0 (9K)