Лютви Местан ще съди държавата в Страсбург

„Валери Симеонов имаше късмет, че се разминахме, защото едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се срещнем като мъже, каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред Нова телевизия. Преди него в студиото беше съпредседателят на Обединени патриоти, Валери Симеонов.

Местан коментира, че партията му ДОСТ е обект на „добре планиран сценарий да й бъде изграден образа на врага“, както и да не бъдат допуснати в 44-то Народно събрание.

„Искаме касиране на изборите, тъй като бяха извършени престъпления против политическите права на гражданите. Нарушени са две права – правото им на свободно влизане в родината и правото на глас“, обясни Местан защо ще иска касиране на изборите.

Той посочи текста от Конституцията, според който се казва, че се наказва с лишаване от свобода този, който отнема това прави с от 1 до 3 г. Но според друга разпоредба, който ръководи и организира група с тази цел се наказва с лишаване от свобода от 8 години. Местан не отговор на въпроса дали визира Валери Симеонов в случая.

Лидерът на ДОСТ поиска още незабавно да бъде снет имунитета на всички, които са присъствали на границата и са спирали турските автобуси и обяви, че ще съди държавата в Страсбург, тъй като е станала съучастник и не е реагирала.

Като съучастник в процесите по спиране на ДОСТ Местан посочи и ЦИК, които са взели незаконно решение“ да карат гласуващите изселници да си пишат трите имена.

Места обяви, че ще сезира за нарушенията ЕС и НАТО, тъй като е нарушена основната ценност – свободата и толерантността.

Местан не отговори защо турски министър агитирал за ДОСТ по време на кампанията, но беше категоричен, че много пъти и други министър-председатели са агитирали за други партии на предишни избори, но това не е коментирано. „Видяхте ли ме да се прегръщам с избирател, който е загърнат с турското време“, попита той.

Лютви Местан каза още, че са „нелепости“, че самият Ердоган е финансирал ДОСТ и те ще направят коректен отчет пред Сметната палата. Общото между ДОСТ и Ердоган Местан определи като митове, защото по думите му се готви управление, което иска да изкара България от НАТО, а това било поискано от руския генерал Решетников при среща с Корнелия Нинова.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)