Лютви Местан е глобяван 15 пъти за превишена скорост от 2013 г. досега

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан има 15 глоби за превишена скорост от 2013 г. досега.

Проверка на прокуратурата показала, че на политика са издавани наказателно постановление, акт и 13 електронни фиша. За всеки от тях е плащал глоби от 100 до 300 лв., съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Така прокуратурата доказала, че Местан не е изряден шофьор, и повторно му отнела книжката след решението на съда да му я върне. Освен това лидерът на ДОСТ не можел да бъде намерен на адреса, на който живеел официално, съобщава 24 часа

При първото постановление на прокуратурата униформените го търсили в жилището, но не го намерили, за да му вземат книжката.
Събирането на допълнителните доказателства се наложи, след като Кърджалийският окръжен съд върна книжката на Местан с аргумента, че той не е обществено опасен и е изряден шофьор.
Книжката му беше отнета след катастрофата край с. Загорско на 14 април, при която загина 6-месечно момиченце, а родителите и братчето му пострадаха.
В сряда съдът отмени и забраната на Местан да напуска пределите на страната. Тя също му беше наложена от прокуратурата.
Според магистратите забраната за напускане на пределите на страната е прекомерно ограничение.
Управата и жителите разчитат на “Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като
няма реална опасност да се укрие в чужбина”, са мотивите на съда. Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване.
Местан трябва да внесе паричната гаранция от 10 хил. лв. Тя също веднъж беше отменена от съда, но след като прокуратурата събра нови доказателства за неговото материално положение, повторно му я наложи. Тогава съдът я потвърди. Разследването за катастрофата бе взето на специален надзор от главния прокурор. Прокурори от ВКП ще помагат на колегите си от Кърджали.


image0 (9K)