Люис Хамилтън спечели втора поредна победа във Форомула 1

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели втора поредна победа във Форомула 1, след като завърши безпроблемно на първото място в Гран при на Унгария. Той финишира с време 1:37:16.427 часа и пред Себастиан Фетел (Германия, Ферари), благодарение на което световният шампион увеличи аванса си в генералното класиране на 25 точки.

Стартът беше очакван – Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) блокира двата болида на Ферари, които пък размениха местата си след неуспешен опит за атака на Кими Райконен (Финландия, Ферари) срещу неговия сънародник. Той пък отново изигра перфектно ролята си и неговият съотборник Хамилтън започна постепенно да се откъсва на първото място. След първата обиколка британецът вече беше на секунда и половина пред Ботас, но по-важното – на три пред Фетел.

[ad id=“225664″]

Зад четиримата лидери също се случваха любопитни неща, най-вече в тяхна полза. Даниел Рикардо (Австралия, Ред Бул)) закачи предната лява част на болида си с Маркус Ериксон (Швеция, Заубер), а Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул) загуби мощност в шестата обиколка и се оттегли от състезанието преждевременно.

Фетел все пак изпревари бързо Ботас, а Хамилтън влезе в бокса в 26-та минута и се върна зад германеца, но за сметка на това далеч пред другите. От този момент насетне най-важна за Фетел и Ферари стана бързата работа в бокса и провеждането на безгрешно състезание. Логично, смяната на гуми за Фетел в 40-та обиколка бе за ултрамеки гуми и той се върна на трасето на по-малко от десет секунди зад Хамилтън, но и плътно зад Ботас.

Фетел се забави зад финландеца и го изпревари малко преди края, но не и без контакт, който можеше да му струва няколко места в класирането при решение на рейс-контрола след края на състезанието. В резултат на това германецът излезе на второ място, Райконен пое третата позиция зад него, а Ботас загуби парчета от предното си крило и четвъртото място за сметка на Рикардо.

[ad id=“263680″]

Хамилтън завърши с комфортните 17.123 секунди пред Фетел и 20.101 пред Райконен. Рикардо изостана на 46.419 от британеца, а Ботас „добута“ болида до финала с 50 секунди пасив.


image0 (9K)