ЛЮБЭ – “Березы”. Потопете се в МАГИЯТА на РУСКАТА песен! (ВИДЕО)

„Любе“ (на руски: Любэ) е рок група от Русия, чиято музика хармонично смесва елементи от рокендрол, руска фолклорна музика, военна музика и елементи от рапа. Групата е основана през 1989 година и досега има издадени 16 албума.

Идеята за създаване на група „Любе“ принадлежи на продуцента и композитора Игор Матвиенко, работил по това време в популярното музикално студио „Рекорд”. През 1987-1988 г. той написва музиката за дебютните песни по стихове на поета Александър Шаганов и Михаил Андреев. През същата година като постоянен лидер на групата се изявява Николай Расторгуев и на него принадлежи идеята за името на групата, което е свързано с популярното в онези години младежко движение – либерци, чиито идеи са отразени в ранните творби на групата.

[ad id=“225664″]

14 януари 1989 г. в студиото „Звук“ на Московския дворец на младежта записват първите песни на „Любе“ – „Либерци“ и „Батька Махно“. Това е с участието на Игор Матвиенко, Николай Расторгуев, китариста на „Мираж“ Алексей Горбашов, Виктор Застров. Същата година започват и първите турнета в екип и работа с „Коледни срещи“ и Алла Пугачова, в които Расторгуев по съвет на Алла Борисовна, при изпълнение на песента „Горе вдясно“, носи военна куртка, която става ярка характеристика на неговото сценично амплоа през първите десет години на групата.

През следващите години популярността на групата нараства. (Според изследователската компания ROMIR след мониторинг през януари 2006 г. 27% са отговорилите, че Любе е най-добрата поп-група.)


image0 (9K)