Любопитни факти, които си струва да знаем

Любопитни факти, които си струва да знаем и е даже малко обидно, ако не са ни известни:

[ad id=“225664″]

1. Франкенщайн – това е името на създателя на чудовището, а не самото то. Виктор Франкенщайн е студент, който създал живо същество от мъртва материя. Правилният израз е „Чудовището на Франкенщайн“.

2. Преохлаждането не е причина за простудата. Това, което наричаме простуда е всъщност вирусна инфекция. Ако вирусът не попадне в организма ви, преохлаждането няма да ви „простуди“.

3. Хамелеоните не променят цвета на кожата си, за да слеят с природата. Ние си мислим, че те променят цвета си когато ги грози опасност и те така стават незабележими като се сливат с природата. Всъщност, цветът на кожата на хамелеона се променя спрямо неговото емоционално и физиологическо състояние. Това е способ за контакт с другите животни и начин да регулира температурата на тялото си.

4. Дезодорант и антиперспирант не са синоними и не действат по един и същи начин. Нашата пот няма мирис, неприятният мирис идва заради размножаването на бактериите по кожата.. Антиперспирантите са предназначени да се борят с влагата, именно потта, дезодорантите – само с мириса. Дезодорантите са козметичен продукт, а антиперспирантите променят функционирането на кожата като потискат потенето.

5. Малките изпъкналости на клавиатурите не са за незрящи, а за оптимална позиция на пръстите на ръката, за да пишете  без да гледате клавиатурата.

6. Рибките не трябва да се отглеждат в кръгли аквариуми. Ежедневното сменяне на водата е стрес за рибките, а в кръглите аквариуми няма достатъчно място за филтри на водата.

7. На порасналите котки не трябва да се дава мляко. Те имат непоносимост към лактозата в млякото, защото не произвеждат лактаза, за разлика от малките котенца.

8. Слушалките могат да работят като микрофон. Ние си мислим, че ни трябва специално оборудване, за да направим запис на компютъра. Оказва се, че обикновените слушалки от смартфона ви могат да свършат това. Просто поставете във входа за микрофон на компютъра ви, натиснете запис и започнете да говорите в слушалките.


image0 (9K)