Любомир Аламанов: В случай на криза, докато спасяваш едни, не вреди на други (към политиците)

Аламанов: „Да направим рекапитулация. Политиците искат да помогнат на група български производители…Но вместо политиците да се постараят и да измислят някакви активни мерки, те избраха най-лесното за тях решение. Прехвърлиха тази отговорност на друг частен субект… А после какво следва – ще ни накарат насила да купуваме определени продукти?“

https://www.facebook.com/lubomir.alamanov/posts/10222128168499012?notif_id=1586935945977380&notif_t=notify_me

Правило № 18 на кризисния мениджмънт: В случай на криза, докато спасяваш едни, не вреди на други.

Да направим рекапитулация. Политиците искат да помогнат на група български производители. Политиците биха могли да направят много неща, като например: създаване на фондове, бързи финансови инструменти, изкупуване, директно финансиране, преразпределяне на земеделските фондове, различни онлайн платформи, както за социално слаби потребители да поръчват необходими хранителни продукти, така и за директна връзка на малките производители с търговците, и много други.

Но вместо политиците да се постараят и да измислят някакви активни мерки, те избраха най-лесното за тях решение. Прехвърлиха тази отговорност на друг частен субект – търговските вериги. С извинението, че всички правим жертви. Насилиха един частен субект да спасява друг. А самите те само обират лаврите.

А ако пак никой не купува, какво ще направят политиците? Ще обвинят търговските вериги, че не са сложили стоките правилно? Ще приемат по спешен порядък Закон за подреждането на магазини по време на криза? А после какво следва – ще ни накарат насила да купуваме определени продукти? Всеки, който влезе в магазин, задължително трябва да купи 50% български продукти? Иначе глоби, така ли? Ще стоят полицаи на входа на всеки магазин, за да дебнат кой какво купува?

Отново прехвърлят на нас отговорността, която трябва да е тяхна. Ще ни обвинят нас, 5 милиона граждани, че не сме патриоти и не купуваме? До там ли я докарахме? Само защото някакви политици една нормална мярка не могат или не искат да вземат. Срамно.

Даже не говорим за риска да се съсипе снабдителната линия, която издържа на първия натиск от паническо запасяване. Даже не говорим за дълбоки причини като липса на субсидии към оранжериите с години, за разлика от положението на зърнопроизводителите.

А ако на политиците им хареса да прехвърлят отговорността, какво следва? За да спасим хотелите, всеки от нас трябва да спи по една вечер на хотел? Всеки да се напива вечер, за да спасим баровете? Ама вие сериозно ли?

Има добри примери от други сектори. Министър Банов успя да намери начин да помогне на някои артисти на свободна практика, без да задължава когото и да е да си купува билети. Мярката 60/40 не задължава никоя фирма да наема хората от други компании, за да ги спаси. Столичната община прави фонд за подпомагане на хора на изкуството, без да ни кара насила да си купуваме картини. Значи можело? Има политици, които мислят.

В криза, в извънредно положение не е правилно да се вреди на една група хора, за да се помогне на друга. В криза не се заплашва, не се тормози, не се настройват хората едни срещу други. В криза се апелира, в криза се помага, в криза се търсят варианти.

В криза ни трябват политици, които ни дават решения. А не популисти, които казват Група А да спаси Група Б. Ако ние си решаваме сами проблемите, ако Група А спасява Група Б, то за какво са ни политиците?

Нали помните мотото на лекарите: Първо да не вредим!

И с икономическите мерки е така.

За финал, едно неочаквано следствие от настоящата криза. Както виждаме в момента какъв би бил животът без ваксини и лекарства, така и виждаме каква би била политиката, ако не сме в Европейския съюз. Популисти ще говорят непрекъснато как уж мислят за някоя група хора. И ще приемат закони и разпоредби без обсъждане, без размисъл на кого вредят. На практика ще защитават нечии интереси. И ще ни противопоставят едни на други. Докато не поставят всичко под контрол. Включително цените на хранителните стоки. Бавна, пълзяща комунистическа контрареволюция…

Подкрепям мерките на щаба, защото спасяват животи.

Не подкрепям някои безумни икономически мерки, защото са ужасно вредни.

Пазете се! Спазвайте правилата! Пазете близките си!

Спокоен ден!


image0 (9K)