За любителите на цветята- дружелюбната пеперомия помага лесно да излезем от черните си периоди

Дружелюбните пеперомии, обединили в себе си противоречията, са подходящи и за онези хора, в които противоречията воюват, които не умеят да се превключват бързо от една тема на друга, които след делови разговор дълго остават в работно състояние и не могат да се отпуснат, а след лирична песен дълго са в романтично настроение и не умеят да се съсредоточат.

[ad id=“225664″]

Пеперомиите и за онези, които не търпят да им се противоречи, не понасят, когато хората около тях правят нещо, не така както те са свикнали, както те искат.

Дружелюбните пеперомии помагат на човека да реагира спокойно на неприятните прояви на околните. И ако познавате такива хора, които безжалостно критикуват и се карат на хората, че не постъпват както те искат, или мълчаливо се възмущават, наблюдавайки такива действия, подарете им малка храстовидна пеперомия. Пъстрите листа на сребристата, сбръчканата, бръшляновидната пеперомия са оцветени като зебра. В тях ярко се редуват светли и тъмни ивици, но светлите са по-големи. Това оцветяване говори за едно уникално свойство на тези растения.

Пеперомиите ни помагат да излезем от черните периоди в нашия живот. Под финото влияние на растението човек разбира какво трябва да направи, как да постъпи, за да дойдат светлите дни, радостните събития. Добре е да има пеперомия и човек, който по-често се оплаква от своите неприятности, отколкото съобщава за приятни събития.

[ad id=“263680″]

Пеперомията (лат. Peperomia) е род многогодишни вечнозелени тревисти растения от семейство Пиперови, отличаващо се с голямо разнообразие, наброяващо около 1000 вида. Някои от тях се отглеждат като декоративни и задължително присъстват в колекциите на ботаническите градини Името на пеперомията идва от гръцкото peperi — пипер и omos — еднакъв, подобен.
Всички видове не понасят понижаване на температурата, затова зимата се държат на 18-20 градуса. Предпочитат да са на светло, но могат да растат и в полуосветено място, дори и при изкуствено осветление. Не понасят само преките слънчеви лъчи. Трябва да се поливат много внимателно, като се изчаква почвата да изсъхне, но без да се чака листата да започнат да повяхват. Зимата се поливат много малко, използва се хладка вода. Изискват умерена влажност. Само през лятото от време на време се пръскат.
Размножават се с резници. Храстовидните видове – с листни, а изправените и ампелните – със стъблени. Пресаждат се възможно най-рядко, по необходимост – веднъж на няколко години в по-голяма саксия през пролетта.

При отглеждането на пеперомии е възможно да се сблъскате с някои проблеми:
Листа с кафяви връхчета и по периметъра на листата. Причината е неочаквано понижаване на температурата. Премахнете всички повредени листа, пазете растението от течение, избягвайте студените первази.
Неочаквано опадване на листата при сукулентните видове. Причината е забавяне с поливането. Пеперомиите се поливат, когато почвата малко поизсъхне, но преди да започнат да повяхват листата.
Листата са меки и без блясък. По стъблата и листата се появят петна от загниване. От долната страна на листата се появява нарастване. Причината е преувлажняване на почвата, особено през зимата.
Неочаквано опадване на листата през зимата- причината е твърде ниската температура на въздуха в помещението.

Източник: margaritta.net


image0 (9K)