Люба Кулезич за НДК-гейт: Кой е Боршош и кой разпъва чадър над него?

Вече си имаме и НДК-гейт. И като при всеки нашенски „гейт” мъглата вместо да се вдига с избуяването на куп неудобни факти, става все по-гъста. Това коментира Люба Кулезич в студиото на телевизия Bit.

Главният прокурор Цацаров обявил днес, че ще вика за обяснения министрите Вежди Рашидов, Лиляна Павлова и Томислав Дончев. Какво ще му обяснят трима от любимците на Бойко Борисов, освен това, което вече казаха по медиите?

[ad id=“225664″]

От Вежди разбрахме, че когато преди три години поискал проверка заради 9 милиона загуби по Боршош-ово време, НДК-ато на културата му било отнето и прехвърлено към вицето в Министерския съвет Томислав Дончев. И то докато Рашидов е в отпуск. Доста подло. Но Рашидов преглътнал подлостта. Защо, така и не изплю камъчето пред развеселената Жени Марчева от Би Ти Ви. Тя се смя доста ехидно на неохотното признание на Вежди, но така и не разчепка докрай кой е бил всемогъщият покровител на Боршош.

От пи ар отдела на Лиляна Павлова пък онзи ден ни отговориха, че смятат казуса НДК за изчерпан и неактуален. И затова г-жа Павлова отказва да го коментира в „Честно казано”. Така ли? Че защо тогава г-н Цацаров не смята така? И на него ли вицепремиерката по европредседателството ще каже, че сюжетът е демоде? Нали именно от нея започна сагата с уволнението на Боршош заради 20 милионна дупка в сметките на културния център.

Ако пък не е демоде, то значи, че и тя е готова да преглътне унижението, което й нанесе премиерът като върна светкавично на поста му разтропания културтрегер. Е, на другия ден пак натири Боршош, но Павлова си остана в небрано лозе. Въпросът е защо се съгласява с това? От любов към кариерата ли? Или от страх чорапът, който сама започна да разплита, да не се разплете докрай? Интересно каква гледка ще зейне пред нашите наивниочи на данъкоплатци?

[ad id=“225664″]

Ами интелигентният г-н Томислав Дончев какви ще ги дипли пред прокурора? След като вече призна, че е искал три пъти финансови отчети за дереджето на двореца, но не ги получил от фамозния г-н Боршош. И си затраял. Примирил се с драстичното неуважение и неподчинение. И пак въпросът е защо си е плюл на фасона? Та той се ползва с най-високо доверие сред министрите на Борисов 3?

Знаете ли, мисля се, че г-н Боршош не е този, за когото се е представял. Той е значително по-мастита фигура, щом харчовете му на държавни парици за милиони толкова дълго са минавали метър. Въпросът с повишена трудност тогава започва да звучи така: КОЙ всъщност е г-н Боршош, КОЙ е разпъвал големия чадър над него и КАКВА е била функцията му в тайната йерархия на властта, защото е явно, че такъв таен пасианс съществува.

Възможно ли е дори истинският кукловод да не дори Борисов? А някой друг – който държи и Борисовите спатии, скрити в ръцете си? Ето че от толкова много въпроси без отговор вече можем да напишем сценарий за политически трилър. Само че едва ли ще се намери държавно кранче, от което да финансират филмирането му. И е по-вероятно скандалът с НДК най-накрая да се замаже напук на парламентарната анкетна комисия, напук и на министерските разходки до прокуратурата.

Самият Боршош се скри. Не вдига телефона си. Не отговаря на покани за интервюта. Общува с нас, простосмъртните само чрез кратки изявления във фейсбука си. Също като премиера Борисов. Да не би да се прави на министър-председател в сянка? Или пък с такава роля се е заел покровителят му? Да не би да е покровителка?

[ad id=“225664″]

Дори и името Румяна Бъчварова да се носи из въздуха, никой не смее категорично да го назове. Тя самата също млъкна и се скри. Още по-странно е, че Мирослав Боршош онзи ден попита да ходи или да не ходи в прокуратурата? Да, получил призовка, ама преди това безподобната говорителка на г-н Цацаров Румяна Арнаудова казала, че няма да го призовават като обвиняем. Ха сега, де! Това е сигнал, че играта е с двоен хастар. И някой в нея играе доста мръсно. Но интересно дали, колко и на кого ще плати за това? Ето че, в НДК гейт се крият по-страшни скелети, отколкото и най-снобската култура може да изобрети. Трябва да си държим очите отворени за тях“.


image0 (9K)