„Лъвът – българският символ през епохата на Възраждането“ – изложба в Библиотеката

От днес до 11 март старозагорци ще могат да посетят изложбата „Лъвът – българският символ през епохата на Възраждането“, която се открива в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

Неин автор е д-р Александър Гьошев, със съдействие от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Д-р Александър Гьошев е възпитаник на Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив.

Ще бъдат представени 13 пана, които проследяват припознаването на лъва като български национален символ през епохата на Възраждането. Изложбата показва присъствието на този символ в книжовните паметници („Стематографията“ на Христофор Жефарович, преписи на Паисиевата „История славянобългарска“ и други); в печатната графика и произведенията на изкуството от ХVIII – XIX в.; лъвското изображение върху печата и устава на БРЦК; върху печата на Привременното българско правителство на Георги Раковски от 1862 г.; в знамената на четата на Филип Тотю (1867 г.), на Банската чета на Райна Княгиня (1876 г.); върху кокардите на въстаналите априлци и други.

Връзка със символиката на лъвското изображение от периода на Второто българско царство – лъвското изображение в „Стематографията“ на Христофор Жефарович от 1741 г. е идентично с лъвското изображение върху монетите на цар Иван Шишман от втората половина на XIV в.

Изложбата се открива днес от 17:30 часа.


image0 (9K)