Луковмарш беше забранен в последния момент

Участниците в Луковмарш пред дома на генерал Христо Луков в София, 13 февруари 2021 г.

Ежегодният пронацистки Луковмарш не се състоя, след като две прояви на властите осуетиха провеждането му. И двете действия срещу Луковмарш бяха предприети минути преди планираната проява, става ясно от съобщения на столичната община и на Върховната административна прокуратура (ВАП).

По-рано през деня в София имаше протест срещу провеждането на Луковмарш.

Луковмарш се организира ежегодно в София от крайно десни националистически формации в памет на ген. Христо Луков (1887-1943) – участник в Първата световна война, а по-късно привърженик на съюза на България с нацистка Германия и лидер на профашистка и пронацистка организация от времето на Втората световна война. Той е убит пред дома си от комунистическа бойна група.

Обичайното провеждане на Луковмарш включва шествие с факли и поднасяне на цветя пред къщата на генерала в София.

В събота провеждането на ежегодното шествие беше прекратено от кмета на София Йорданка Фандъкова, която допусна единствено полагането на цветя пред жилището на генерала. „След издаване на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка“, съобщиха от общината за Свободна Европа.

Йорданка Фандъкова е взела решението след като е поискала становища от Столичната дирекция на вътрешните работи и от ДАНС.

Минути по-рано Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди на кмета и на МВР да осигурят спазване на противоепидемичните мерки и да не допуснат нарушения на обществения ред по време на Луковмарш.

Минути преди шествието от ВАП заявиха, че по-рано в прокуратурата са постъпили сигнали от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и от директора на СДВР Георги Илиев. Двамата са предположили, че по време на Луковмарш може да има нарушение на противоепидемичните правила и на обществения ред.

В събота няколко десетки участници се събраха на мястото, определено за сборен пункт пред НДК. Реакциите на властите дойдоха малко преди да започне шествието. Организаторите призоваха хората направо да поднесат цветя пред дома на Луков, без да участват в традиционното шествие с факли. Пред жилището на Луков се събраха няколко десетки души. Там те запалиха факли.

По-рано през деня протестиращи излязоха по улиците на столицата в демонстрация против провеждането на Луковмарш. Антифашисткото шествие се проведе под мотото „Без нацисти по улиците ни!“. Хората се събраха в градинката до сградата на Музея за история на София. Срещу фашизма трябва да се оказва съпротива, казаха противниците на Луковмарш пред медиите.

Луковмарш се провежда от 2003 г. на фона на търпимост на властите към проявата. През миналата година маршът не се проведе заради забрана от Столична община. Тя обаче беше обжалвана и съдът я отмени.

Впоследствие прокуратурата поиска заличаването на Българския национален съюз „Еделвайс“, който е организатор на Луковмарш. Искането беше направено с аргумента за организиране на противоконституционни прояви и за насаждане на език на омразата.

В дните преди събитието срещу шествието се обявиха и десни, и леви политически партии. С позиции излязоха ГЕРБ, „Демократична България“ и БСП. Провеждането на мероприятието беше защитено от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Редица неправителствени организации от години се обявяват срещу проявата, която привлича в София включително и крайнодесни активисти от различни европейски държави.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)