Лукашенко се показа въоръжен и в Беларус започнаха арести на опозиционери

Държавните медии в Беларус излъчват кадри на президента Александър Лукашенко с калашник

Спецчасти на вътрешното министерство на Беларус задържаха в понеделник двама членове на президиума на Координационния съвет на опозицията, когато са се намирали на територията на Минския тракторен завод, съобщи белоруската служба на Радио Свобода.

Олга Ковалкова, сътрудник на опозиционната кандидатка за президент Святлана Циханоуска, и Сергей Дилевски, ръководител на стачния комитет на завода, са задържани с „административни обвинения за организиране на масови несанкционирани мероприятия“.

И въпреки че подобно нарушение се смята за административно и се санкционира с акт и глоба, те са били отведени с полицейска кола в следствения арест.

ВИДЕО: „Ще те заровим в гората“. Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести

Координационният съвет беше създаден като орган на опозицията за предаване на властта с инициатор Святлана Циханоуска – кандидатката за президент, която по официални данни взе едва 10% от гласовете на изборите на 9 август. Александър Лукашенко получи 80%.

Резултатите доведоха до взрив на недоволство в Беларус и съмнения, че данните са фалшифицирани. Масовите протести не стихват повече от две седмици, а властта отвръща с тежки репресии срещу протестиращите и заплахи страната да бъде потопена в кръв, ако протестите не стихнат.

В неделя президентът Александър Лукашенко направи демонстрация с тракане на оръжие, като пристигна в резиденцията си в Минск във военни дрехи и с калашник в ръце, обграден от тежко въоръжени гардове. С него беше и синът му Николай, който, въпреки че е малолетен – на 15 години, беше също с военни дрехи и калашник. Цялата акция за сплашване беше отразена от проправителствените медии.

I Циханоуска се срещна с висш американски дипломат

За първи път от началото на кризата в Беларус официален американски представител се срещна с кандидатката на опозицията за президент Святлана Циханоуска. Първият заместник-държавен секретар на САЩ Стивън Бигън разговаря с Циханоуска в литовската столица Вилнюс. Опозиционната кандидатка напусна принудително Беларус в нощта след изборите, след като й бе даден недвусмислен знак от властта, че трябва да направи това, ако иска „да няма неприятности“.

Циханоуска и Бигън са обсъдили политическата криза, а кандидатката на опозицията е благодарила за подкрепата на САЩ за белоруския народ, се казва в цитираното от агенциите съвместно изявление.

Освен Литва, Бигън ще посети и Москва за обсъждане на ситуацията в Беларус. Самият Лукашенко нееднократно заяви публично, че САЩ седят зад масовите протести в страната.

В очакване на посещението на помощник-държавния секретар в Москва, руското финансово министерство подготви правила за отпускане на кредити на други държави. Ако правилата бъдат одобрени, Русия няма да отпуска кредити на такива държави като Беларус, Армения, Венецуела или Куба, съобщи РБК.

В документа е записано, че една от целите за предоставяне на държавни кредити е „формирането на положителен имидж на Руската федерация като отговорен международен кредитор и донор“.

Ако правилата бъдат одобрени, кредити няма да могат да получат „страни във военни конфликти или със социално-политически кризи“, какъвто е случаят с Беларус.

I Игра на дронове, балони и хеликоптери

На този фон Литва и Беларус взаимно се обвиниха в нарушение на въздушното пространство. Повод за обвиненията станаха осем балона с „протестна символика“, които са били пуснати на литовско-беларуската граница. Съобщение за пускането им дойде от беларуското военно министерство.

Балоните са били привързани за дрон и са летели близо до границата в неделя по време на поредната масова антиправителствена акция. Балоните носели бяло-червено белия цвят на знамето на опозицията.

Военното ведомство счита знамето на опозицията за „антидържавна символика“.

Дронът е бил свален от беларуски военен хеликоптер, което, според Литва, е наложило да пресече незаконно границата и да навлезе в литовска територия. От своя страна Минск настоява, че акцията на Литва е била опит за нарушаване на целостта на Беларус.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)