Лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки

Няколко вида лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки

Да си родител далеч не е лесно. Повечето от родителите допускат грешки при възпитанието. Начина, по който родителят се държи и възпитава има огромно влияние върху изграждането на личността на детето.

[ad id=“225664″]

Няколко вида лошо поведение на децата, свързано с родителски грешки:

Да бъдат твърде зависими                                                          

Прекалено грижовният родител може да доведе до зависимо дете. Ако непрекъснато правите всичко за детето си – оправяте му дрехите, играчките, или му казвате, че не може да се присъедини към приятелите си на площадката, защото може да се нарани, детето ще загуби своята независимост и креативност. Такива деца стават зависими от вас и ще се страхуват да играят, да се възползват от шансове в живота или да бъдат сами. Ако детето ви иска да пробва нещо, опитайте да му кажете да внимава, вместо да му казвате „не“.

Прекъсване при разговор

Ако сте склонни да прекъсвате, шансовете  вашето дете да възприеме лошия навик са големи. Когато детето ви говори, нека завърши, преди да се намесите вие. Научете ги колко е важно да слушат и да чакат своя ред, за да говорят. Това ще им помогне да бъдат по-учтиви и ще им даде по-добри комуникационни умения в бъдеще.

[ad id=“225664″]

Неправилно поведение спрямо другите

Научете детето си на уважение, слушане и добро поведение. Независимо дали сте навън или вкъщи, не позволявайте на детето ви да се държи грубо или злонамерено. Обяснете му,  защо това поведение е неприемливо.

Прекалено споделяне

Често децата в по-ранна възраст обичат да споделят всичко, което им се случва (у дома и навън). Научете ги, че част от информацията е лична и не бива да се споделя с другите. Прескачането на този урок може да доведе до цял куп изчервяващи моменти! Истина е!

Да бъдеш нелюбезен

Никога не е твърде рано да учиш детето си как да бъде учтиво. Докато още растат, научете ги на значението на думите „моля“ и „благодаря“, да чакат своя ред и да са добри към другите. Когато детето ви е неучтиво, не го оставяйте да се измъкне. Вложете старание, търпение и правилно възпитание.


image0 (9K)