Лоша тенденция! Кожният рак расте много прогресивно

Кожният рак е на второ място по заболеваемост от злокачествени тумори, сочат данните от Комплексния онкологичен център – Пловдив. Под непрекъснато лекарско налюдение са 8 166 души. Регистрите показват, че през 2013-та новооткритите с кожен рак са били 619, през 2014 – 679, а миналата година са станали 750, като 73 от тях страдат от най-тежкия – меланом.

Страданието се увеличава заедно с възрастта. Онкодерматолозите обичат да казват, че е като бръчките. Колкото по-стар е човек, толкова по-голяма е вероятността да се появи. Вече в цяла Европа е постигната увеличена продължителност на живота, а с биологичния процес на стареене се появяват и кожните тумори. Заедно с радиацията рискът става още по-голям, подчертава онкодерматологът и шеф на Диагностично-консултативния блок в КОЦ – Пловдив д-р Веселина Йорданова. По-често боледува селското население, което съставлява 70% от случаите, мъжете, шофьорите и заразените с вируса на СПИН.

Д-р Йорданова обяснява, че мъжете са по-засегнати, тъй като стоят повече навън, не използват предпазваща козметика, както жените, работят в повече вредни производства с масла, азбест, изложени са по-дълго на йонизиращо лъчение. При шофьорите злокачествените промени са забелязват предимно от лявата страна, защото пускат стъклото на колата, докато шофират и по този начин се излагат на по-продължително слънцегреене. При ХИВ-позитивните проблемите са заради слабия имунитет и нуждата от лечение с имуносупресори – лекарства, които потискат защитата на организма.

Най-страшният и агресивен вид кожен рак е малигненият меланом. Статистически е доказано, че най-често води до летален изход и бързо дава метастази по всички органи. Той също се увeличава и според д-р Йорданова основната причина за това е стресът, но и ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Има и определен процент наследственост. В голяма част от случаите маланомът тръгва от бенки. Затова два пъти в годината е добре да се посещава онкодерматолог, съветва д-р Йорданова. В цял свят правилото А, В, С, D, Е посочва какво трябва да се гледа. А означава асиметрия. Бенките обикновено са овални и симетрични, меланомите – с неправилна форма. В е (border), граница. Бенките имат добре очертан контур, при меланомите границите са неясно отграничени и назъбени. C (color) е цветът. Бенките имат хомогенен, от светло до тъмнокафяв цвят. Нехомогенният е подозрителен. D означава диаметър. Бенките обикновено са по-малки от 6 милиметра, меланомите – по-големи. Е – elevation (надигане), enlargement (уголемяване). Ако човек е имал бенка, която в един момент започва да се уголемява, прокървява, да образува коричка, непременно трябва да посети онкодерматолог.

За да се хване навреме кожният рак, е необходимо всеки човек да се вглежда периодично в промените по собствената си кожа, съветва д-р Йорданова. Тя изрежда „топ 5” на симптомите на заболяването:

– зачервяване, коричка

– раничка или язвичка

– плавно нарастващо петно

– възелче с различен цвят

– избелял участък на кожата, наподобяващ белег

Средната честота на заболяваемост от кожен рак в страната е 150 на 100 000 души население. В Средната Европа – 20 на 100 000, в Англия – 76 на 100 000. Най-висока е в Австралия – 1000 на 100 000 като се правят плахи предположения, че това се дължи на аварията в Чернобил, защото облакът се е насочил натам. Най-ниска е в региона на Африка – по-малко от 1 на 100 000.

Източник: пик.бг


image0 (9K)