Лондон предупреди да се внимава с ваксината на „Пфайзер-Бионтек“

Британските здравни власти препоръчаха в сряда ваксината срещу коронавирус на „Пфайзер-Бионтек“ да не се прилага на хора, които са имали „значителни алергични реакции“ в миналото, тъй като двама британци са реагирали зле на първите инжекции. Това съобщава „Пари мач“.

Обединеното кралство беше първата държава, която разреши ваксината и във вторник започна мащабна кампания на ваксинация, насочена засега към медиците и възрастните хора. „Двама души, които преди са имали сериозни алергични реакции, са реагирали зле“, съобщи Стивън Поуис, медицински директор на Националната здравна служба (NHS) за Англия и добави, че те се възстановяват добре.

И двамата били склонни към алергии до такава степен, че винаги носели със себе си адреналин. Затова британската агенция за лекарствата, MHRA, издаде препоръка да не се ваксинира „всяко лице с анамнеза за значителни алергични реакции към ваксини, лекарства или храни“. Около 800 хил. дози от поръчаните от британското правителство 40 млн. дози от тази ваксина ще бъдат приложени първоначално в Обединеното кралство.

 


image0 (9K)