Лондон: Заради Брекзит ЕС изпадна в параноя

САЩ и много други държави искат да сключат с Великобритания договори за свободна търговия, а в Европа няма такова нещо, отбелязва британският министър на финансите Филип Хамънд

[ad id=“263680″]

Британският министър на финансите Филип Хамънд разкритикува ЕС за твърдата позиция по Брекзит, която заплашва Лондон със загуба на различни преференции след напускането на общността.

В интервю за утрешния германски в. „Велт ам зонтаг”, извадки от което бяха публикувани на сайта на изданието, Хамънд казва, че в Брюксел се мъчат да се държат колкото се може по-твърдо с Лондон, за да не провокират ефект на доминото и че разбира „тази параноя”. Хамънд сравнява ЕС с голф клуб, предава БГНЕС.

[ad id=“218001″]

„Не трябва, от една страна, да си собственик на голф клуб и да глобяваш всеки, които иска да го напусне, от друга. Точно обратното, трябва да полагаш по-големи усилия, за да го направиш привлекателен за нови действащи членове”, смята финансовият министър.

Той отбелязва, че САЩ „и много други държави” „искат да сключат с Великобритания договори за свободна търговия.“ „А в Европа няма подобно нещо. От Европа чуваме обратното”, посочи още Хамънд.

[ad id=“218548″]

Консултациите между Великобритания и ЕС трябва да продължат до ноември 2018, след което двете страни ще разполагат с половин година за ратификация на договореното от националните парламенти.

Брекзит ще се състои на 29 март 2019, след което ще започне двугодишен преходен период.


image0 (9K)