Лозан Панов: Ако има спестени пари от контрабанда, къде са контрабандистите?

„Говори се за контрабанда и много спестени пари от контрабанда. А къде са контрабандистите?“ -този коментар направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в интервю за БНТ, обосновавайки нуждата от съдебна реформа, ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта и разграничение между функциите на прокуратурата и изпълнителната власт.

Темата за увеличението на бюджетните приходи благодарение на успешната борба с контрабандата беше водеща в предизборната кампания на ГЕРБ.

Другият реторичен въпрос на члена на Висшия съдебен съвет беше свързан с извънредно големия брой разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС), които бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е издавала. „Къде са СРС-тата? Щом няма резултат, как са били използвани“, попита той и не изключи,че хората са били подслушвани с цел да бъдат изнудвани в бъдеще. Подчерта, че Янева е осигурявала огромен съдебен комфорт на досъдебното производство и службите в нарушение на човешки права и законни интереси и при използване на значителни ресурси без резултат. В същото време проверката на Янева беше прекратена без да се установят нарушения, припомни Панов.

„С главния прокурор имаме различия за представите за законност и оценките на действителността“, каза председателят на ВКС. Напомни, и че в евродоклада се коментира съдебната благотворителност в България, където за по-тежки престъпления се дават ниски присъди.


image0 (9K)