Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина

Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания. Новият коронавирус не е включен в нея, съобщи пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

„Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб – дали ще включат това заболяване, и ако да – при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човекът наистина е бил на въпросното място“, каза тя.

Д-р Гергана Николова обясни, че трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания.

В Италия – страната с най-много случаи на коронавирус в Европа, болничните при карантина, която е наложена от властите, се заплащат.


image0 (9K)