Липоми по тялото и методи за лечение

Липомът е доброкачествено образувание, което се формира от мастните клетки в подкожната мастна тъкан, като често е разположен в съединителнотъканна капсула. Някои видове липоми могат да проникнат между мускулите и кръвоносните съдове, да се формират във вътрешните органи или ретроперитонеалното пространство, възможно е да засегнат и костите.

[ad id=“225664″]

Структурата на липома е рехава, разделена на долчета. Понякога при формиране на липом мастните клетки са съчетани с клетки на съединителната тъкан (фибролипом). Когато в структурата му са включени малки кръвоносни съдове става въпрос за ангиолипом. Разлятите дифузни липоми заемат значителна площ и нямат ясно очертани граници.
Много често липомът има единичен характер. В някои случаи се наблюдава множествено поражение на тъканите от липоми (липоматоза, болест на Деркум), а също и симетрично разположение (болест на Маделунг). Липомите се локализират най-вече по гърба, раменете, бедрата, гърдите и шията.

Причини за появата на липоми
Основна причина за появата на липоми по тялото е промяна в клетъчния метаболизъм. Захарният диабет, нарушенията в кръвообращението и процесите на тъканна регенерация също водят до появата на липоми, често множествени. Съществува наследствена предразположеност към формирането на липоми, а в резултат на генетични нарушения в процеса на вътреутробното развитие новообразуванията могат да се появят още в ранна детска възраст.

[ad id=“263680″]

Фактори, водещи до формиране на липоми:

• Небалансирано хранене с недостиг на витамини и минерали.

• Прекомерна консумация на храни, съдържащи консерванти.

• Нарушения в работата на храносмилателната система и/или черния дроб.

• Заседнал начин на живот и вредни навици, като тютюнопушене, консумация на алкохол и др.

• Наднормено тегло.

• Заболявания, свързани с хормонални нарушения и ендокринни патологии.

Lipoma-SAG

Малкият подкожен липом може дълго време да остане незабелязан. Размерите на липома варират от няколко милиметра до десетки сантиметри.При визуален оглед по тялото се открива бучица с кръгла или овална форма. Обикновено консистенцията на липома е мека, но при висок процент на съединителна тъкан може да се уплътни и да стане по-твърда. Цветът на кожата, под която се разполага липомът почти не се променя, в много редки случаи придобива жълтеникав оттенък.
В повечето случаи липомът е безболезнен при допир и не предизвиква дискомфорт. Някои образувания могат да са болезнени, особено при множествено поражение на тъканите. Основен проблем обаче си остава козметичният дефект, най-вече когато липомите са разположени по откритите части на тялото.
При наличие на липом консултацията със специалист дерматолог е задължителна, а в случай на липоматоза – и с други специалисти (ендокринолог, гастроентеролог).

[ad id=“225664″]

Лечение
Липомите с малки размери (до 2 см) могат да се премахнат с инжекционно въвеждане на специални препарати. Необходими са 1 или 2 процедури, като в рамките на месец и половина се наблюдава значително намаляване размерите на липома или пълната му инволюция.
В случаите на бърз растеж и болезненост е необходимо отстраняване на липома, като методът за премахването му се определя от специалиста в зависимост от неговите размери, вид и локализация.

lipoma-removal-lipoma-forearm-illustration-74014025

Съвременните методи за отстраняване на липоми са:

• Хирургична ексцизия
Образуванията с неголеми размери (2-4 см) се премахват при използването на местна анестезия (обща анестезия се прилага в случаите на много големи липоми). Предимство на този метод е високата ефективност, тъй като липомът се отстранява заедно с капсулата, а недостатък – минималният белег, който може да остане след оперативната интервенция. По-сложно е отстраняването на дифузните липоми, което изисква повече внимание от страна на хирурга.

• Лазерна деструкция
Методът се отличава с висока прецизност на отстраняване на липома, минимално травмиране на прилежащите тъкани, отсъствие на видими белези. Извършва се с локално обезболяване и е подходящ за премахване на липоми, разположени по откритите части на тялото.

• Пункционно-аспирационен метод
В липома се вкарва специална игла и съдържимото й се извежда чрез електрическа помпа. Методът не травмира тъканите и няма никакви белези. Основен недостатък е високият риск от рецидив, тъй като капсулата не се отстранява.

• Радиохирургия
Липоми могат да се отстранят и с помощта на радиохирургията. Методът позволява ексцизия на образуванието заедно с капсулата, като няма козметични дефекти след интервенцията, кожата почти не се травмира и раната бързо зараства.

beautywoman.bg


image0 (9K)