Лиляна Павлова харчи 200 млн. лв. за „довиждане“

След като пръсна 1 млрд. за т.нар. саниране, което в бг случая си е просто топлоизолиране, на 2000 от 70 000 панелни блока у нас, министърът в оставка Лиляна Павлова бърза да пусне и още стотици милиони, което обяснява и защо президентът бави рулетката с мандатите, като дава по 1 на седмица, вместо да назначи служебно правителство по-бързо, пише „19 минути“. 200 000 000 лв. ще струва на данъкоплатеца тол-системата, която МРРБ и подчинената му АПИ пуснаха като поръчка.

Контролираната от ГЕРБ Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбите на 3 фирми, които жалеха за прекомерно краткият срок от 7 дни, който се дава за подготовка на оферта за система, която обхваща всички пътища в страната и има подобна рекордна стойност. Работата доста понамирисва на нагласен конкурс, тъй като държавата промени в движение и параметрите на тол-системата с „някакви си” 117 км (нещо като разстоянието София-Пловдив), с които е страсено обслужваното трасе. Което, разбира се, променя много неща в изпълнението и ценообразуването.

Не е ясно заради това ли подаде оставка шефът на АПИ Лазар Лазаров – стар герой на 19 минути, или заради факта, че дружества от ЕС – сред тях чешко и немско, протестират срещу начина, по който се прави конкурсът, явно в угода на близка до властта у нас фирма.
Интересен и подозрителен е и аргументът на КЗК – един и същи по трите жалби срещу нагласения търг – „От спирането на процедурата ще произтекат вреди, които превишават ползата”.

http://BNews.bg


image0 (9K)