Лиляна Павлова официално откри Българското председателство на Съвета на ЕС в Брюксел

На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов и официални лица, представители на европейските институции

[ad id=“263680″]

Министър Лиляна Павлова официално откри Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. Тя даде началото на концерт в центъра за изкуства „БОЗАР“ тази вечер, съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

„Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство“, подчерта в словото си министър Павлова.

„Това, което може би не знаете, е, че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа“, допълни министърът като уточни, че тези дни в България са специални, защото празнуват винопроизводителите.

[ad id=“218548″]

„Но траките освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове“, каза още министър Павлова. Тя отправи специални благодарности към българското явление на световната оперна сцена, сопраното Соня Йончева, която прие да се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите „Наздраве“ с чаша българско вино от тракийските земи.

В програмата на концерта в зала „Бозар“ участват още Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева и пианиста Людмил Ангелов, които представят произведения както от българската, така и от европейската класическа музика и фолклор.

[ad id=“236480″]

На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов и официални лица, представители на европейските институции.


image0 (9K)