Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

В края на миналата година Столична община уволни директора на 164 детска градина в Горна Баня Марияна Иванова заради доказани нарушения в приема на деца без документи и сериозни финансови нарушения. Случаят предизвика широк медиен отзвук, а уволнената директорка отправи нападки към Общината в поредица от интервюта. В хода на събитията Иванова получи и пълна политическа подкрепа от партия „Да, България“.

[ad id=“263680″]

Междувременно, bTV направи разследване по темата, в което бе показан списък с инициали на родители, възползвали се от връзките си, за да бъдат записани децата им „по втория начин“. В списъка липсва едно много важно име – Иво Мирчев.

Освен член на Изпълнителната комисия на „Да, България“, Мирчев е и родител на две деца, посещаващи именно 164 детска градина, управлявана от Иванова. Бившата директорка многократно споделя, че нейните участия в медиите се уреждат лично от Мирчев и пресцентъра на „Да, България“. Днес Мирчев сподели в профила си специален клип, отразяващ гледната точка на партията по казуса. Обвиненията на уволнения директор за натиск при приема, разбира се, са златен шанс за всяка опозиционна партия. Разследване на Топновини обаче показа, че освен политически, има и лични мотиви за подкрепа на Мариана Иванова.

Двете деца на Иво Мирчев от „Да, България“ са записани именно от уволнената Иванова в детската градина, в нарушение на правилата. Ние разполагаме с имената на децата, но няма да ги изнесем публично, за разлика от факти, до които достигна проучването ни.

По-голямото дете на Мирчев е преместено от детска градина в Княжево в детската градина в Горна Баня с решение на ръководството без да има обявено свободно място. По същество това е нарушение на правилника за прием. С други думи – детето на активиста на „Да, България“ Иво Мирчев, прережда всички останали от кв. Горна Баня, които са в листата на чакащите за място в градина.

По „бързата процедура“ е записано и второто дете на г-н Мирчев – отново в същата детска градина. Основание за решението – хронично заболяване. Скандалното в случая е, че нито при записването на детето, нито по-късно е предоставил документ, удостоверяващ наличието на заболяване. Тоест, твърдението на родителите за заболяване, до момента не е доказано от медицински лица. Въпреки това и второто дете на Мирчев получава място в управляваната от Мариана Иванова детска градина.

[ad id=“225664″]

Проверката на Столична община откри груби финансови и нормативни нарушения на Иванова. Но зад подкрепата от партията на Христо Иванов вече прозира особен личен интерес. По заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова в момента тече и втора проверка, която проверява както твърденията за „натиск“ на директор Иванова, така и обществените поръчки, които тя е провеждала. В репортаж на bTV отпреди няколко дни проверяващите заявиха, че уволнената директорка е разделяла поръчки, за да минат под законовите прагове за провеждане на открит конкурс по ЗОП.

След уволнението  Марияна Иванова оправда записването без каквито и да е документи в детската градина, с натиск от общината и други институции. Иво Мирчев коментира в социалните мрежи темата, констатирайки: Корупцията процъфтява, а ако искате детето Ви да влезе е добре да имате силен контакт в съответната община. Интересно, дали донякъде вижда и себе си в този цитат?

Интересен въпрос е какви точно са отношенията между уволнената директорка Иванова и активиста на „Да, България“ Иво Мирчев. Има ли Мирчев контакт в „съответната община“ и ако да – кой е той? Декларациите на „Да, България“ в подкрепа на хваната в нарушения и уволнена директорка, отплата за услугата ли е? Защото иначе е необяснимо как партията, която декларира, че се бори за законност и ред, защитава човек, който доказано нарушава правилата…

Обновяване – 14:50 – след публикуването на материала Иво Мирчев заличи от публичните си постове на стената днешното видео, което от „Да, България“ бяха подготвили по казуса с Марияна Иванова.


image0 (9K)