Лидерът на КНСБ: Заплатите трябва да се увеличат с 12-15%

„Започваме кампании срещу сивия сектор в горивата, автосервизите и шивашките цехове“, каза президентът на КНСБ

[ad id=“225664″]

„През юни КНСБ обявихме, че са нужни 12%-15% увеличание на заплатите. Искаме да има диференция – от увеличание между 7-8% за тези, които са на бюра, до 20% за хората, които работят на терен. Да не говоря за лекарите от Спешна помощ, в домовете и т. н. – средно тези 1,1 милиарда лева за доходи повече следващата година, според нас трябва да отидат повече за хората с по-ниските доходи и за най-натоварените, и по-малко към тези, които не са толкова натоварени.“ Това заяви в ефира на Канал 3 президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той отрече да са извивани ръцете на бизнеса за вдигането на максималния доход за осигуряване до 3000 лв. „Заявките ни за промяна на тавана за осигурителната схема не са от вчера. Когато потискаме максималния доход за осигуряване, потискаме и пенсиите. Проблемът е друг – има 60 000 миньори, металурзи, енергетици, които са си изработили пенсиите, които несправедливо са орязани в момента“, мотивира се Пламен Димитров.

„Плащат не само работодателите, а и работниците, това не е данък, а вноска, която отива в неговата пенсия. Трябва да правим разлика между данъци и осигуровки. КНСБ иска въвеждането на необлагаем минимум – това скоро ще стане, това е намаляване на данъците. Така че това е темата, по която трябва да говорим заедно и истински с управляващите и бизнеса. Останахме единствената държава с плосък данък“, добави президентът на КНСБ.

[ad id=“263680″]

Той посочи, че с премиера и финансовия министър е постигната договорка да се отделят 43 милиона повече помощи за „тези 220 000 семейства, които получават такъв тип енергийни помощи. Това са въглища, дърва, парно – изчислено в киловати, още 150 киловата над досегашните. Това няма да ги направи богати, но ще направи възможно да си посрещнат разходите и да компенсират до голяма степен това, което ще им дойде като повишени цени на парно, въглища, ток“.

Пламен Димитров разкри, че КНСБ започва скоро няколко кампании срещу сивия сектор в икономиката.

„Първо срещу автомобилните сервизи, има много сива икономика там – части, и т. н. Другата е какво гориво зареждаме, какво се случва в дворове и т.н., трябва да се покаже на светло. В леката промишленост, където има редица проблеми, искаме да покажем на светло какво се случва там, кой за какво работи и какво получава. Румънските шивачки получават 30% повече от нашите шивачки, а защо е така, не е ясно“, каза Пламен Димитров.


image0 (9K)