Лидерът на ИДИЛ Багдади се е самовзривил с две от жените си

Източник на Пентагона добавя, че ведомството има „голяма увереност“, че основната мишена, убита по време на нападението, е Багдади. Друга версия гласи, че Багдади се опитал да избяга и бил застрелян заедно с неговия личен охранител.

Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е бил убит след операция на американските специални части, която е била одобрена от Доналд Тръмп преди седмица, съобщи самит президент в Туитър.

Багдади е бил цел на строго секретна операция в сирийската провинция Идлиб.

Служител на американската армия заяви, че Багдади е убит по време на нападението. Източник на Пентагона добавя, че ведомството има „голяма увереност“, че основната мишена, убита по време на нападението, е Багдади, но се провежда по-нататъшна проверка.

Операцията е била разрешена, след като съвместното командване за специални операции е получило важна „разузнавателна информация”, защото целевото местоположение е било под наблюдение от известно време.

В момента се извършват ДНК-тестове е биометрично изследване, за да се потвърди самоличността на убития Багдади, съобщава CNN.

Първи за операцията и гибелта на лидера на ИДИЛ съобщи Newsweek.

Ето как източник от Пентагона описва случилото се на Белия дом: Започна кратка престрелка, когато нашите сили атакуваха комплекса, където се укриваше Абу Бакр ал Багдади. Малко по-късно лидерът на ИДИЛ е задействал пояс шахид на кръста му и се е самовзривил. Две от жените му са загинали също. Може би от взрива. Други жертви няма.

Друга версия гласи, че Багдади се опитал да избяга и бил застрелян заедно с неговия личен охранител.

От Белия дом обявиха, че днес следобед президентът Доналд Тръмп ще направи „важно изявление“ тази сутрин в 9,00 ч. (13,00 по Гринуич), но без да дават повече подробности. Малко преди това Тръмп написа в Туитър: „Нещо много голямо се случи току-що“,

БиБиСи напомня, че фалшиви новини за смъртта му вече е имало няколко пъти.

Според сп. „Нюзуик“, което се позовава на военни източници, Багдади е убит при последната акция в Североизточна Сирия, предаде Франс прес. Си Ен Ен съобщи, че ЦРУ е допринесло за локализирането на Багдади, но без да уточни каква е съдбата му.

Ирак е бил информиран от източници в Сирия, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит, потвърдиха пред Ройтерс двама неназовани източници от силите за сигурност.

„Нашите източници от вътрешността на Сирия верифицираха пред иракски разузнавателен екип, натоварен със задачата да издири Багдади, че той е бил убит заедно с личния си телохранител в Идлиб, след като скривалището му било разкрито, докато се опитвал да изведе семейството си от Идлиб през турската граница“, каза един от източниците.

Военните на Турция и САЩ са обменили информация помежду си преди извършената снощи американска операция в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция. „Преди операцията, извършена снощи от САЩ в Идлиб, имаше обмен на сведения и координация между военните власти“ (на Турция и САЩ)“, заяви турското министерство.

За Абу Бакр нямаше информация от ноември 2016 г., след началото на иракската офанзива срещу Мосул, когато в аuдиозапис той призова привържениците си да се бият до смърт.

Пак в Мосул бе единственото му известно публично появяване – през юли 2014 г., в джамията ал Нури, припомня Франс прес.

epicenter.bg


image0 (9K)