Лидерка на протестите в Беларус обвинена в застрашаване на държавната сигурност

Мария Колесникова – един от лидерите на протеста в Беларус, е обвинена в застрашаване на националната сигурност.

Колесникова и още две жени водят масовите опозиционни демонстрации срещу президента Александър Лукашенко, но тя е единствената, която отказа да отиде в изгнание в чужбина. Тя е скъсала паспорта си, когато властите се опитали да я изхвърлят от страната. Това стана след като миналата седмица 38-годишната Колесникова беше отведена от маскирани мъже. Президентът на Беларус Александър Лукашенко уволни посланици, които подкрепиха протестите в страната. съобщава РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на държавния глава. С президентски указ Павел Латушко, който преди това е работил като посланик във Франция и Полша, и Игор Лещеня, който е ръководил дипломатическата мисия в Словакия, губят ранга на „извънреден и пълномощен посланик“.

Решението е свързано с „извършването на действия, които дискредитират дипломатическата служба“.

Латушко до неотдавна е работил като директор на Националния академичен театър „Янка Купала“, преди това е бил дълго време в държавния апарат, включително като посланик.

Впоследствие той се включва в опозицията и става един от нейните лидери, влиза в президиума на Координационния съвет за преход на властта, който е обявен за противоконституционен. След уволнението той заминава за Полша.

На 16 август, като посланик в Словакия, Лещеня прави видеопослание, в което заяви, че е шокиран от историите за „изтезания и побои“ на съграждани и е солидарен с онези, които са излезли по улиците на белоруските градове, така че гласовете им да бъдат чути.

С друг указ Лукашенко уволни и лиши от дипломатически ранг белоруския посланик в Латвия Василий Маркович „за неправилно изпълнение на служебните задължения“.

Дипломатът е оглавявал дипломатическата мисия в Латвия от 2018 г., преди това е работил като посланик в Чехия.

Масовите протести на опозицията започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, на които според ЦИК Лукашенко спечели за шести път, като спечели 80,1% от гласовете. Опозицията вярва, че Светлана Тихановска спечели изборите, а не Лукашенко. През първите дни действията бяха потиснати от силите за сигурност; срещу протестиращите, които не бяха съгласни с резултатите, те използваха сълзотворен газ, водни оръдия, гранати, гумени куршуми.

Според официалните данни през първите дни са задържани над 6700 души. Както съобщава Министерството на вътрешните работи на републиката, стотици хора са ранени по време на безредиците, включително над 130 служители на реда. Властите съобщиха за смъртта на трима протестиращи.

Канал 3

 


image0 (9K)