Лидерка на опозицията в Беларус е отвлечена. Над 600 са арестуваните след протестите в неделя

По думи на очевидец опозиционната лидерка Мария Колесникова е била завлечена от мъже в цивилни дрехи в минибус . От полицията в Минск отричат тя да е била задържана, а вътрешното министерство на Беларус отказа коментар по случая Photo: svaboda.org (RFE/RL)

Една от ключовите фигури в Координационния съвет на беларуската опозиция Мария Колесникова е изчезнала. По думи на очевидци тя е била отвлечена от неизвестни извършители.

Новината беше съобщена от няколко местни медии в понеделник.

Уебсайтът tut.by цитира свидетел, по чийто думи Колесникова е била завлечена от мъже в цивилни дрехи в минибус с надпис “комуникация”. По данни на очевидеца това се е случило в центъра на Минск. От медията съобщават също, че Колесникова не е отговорила на позвъняванията към мобилния ѝ телефон.

Колесникова е едно от ключовите лица на протестите в Беларус

Пред беларуската редакция на Свободна Европа говорителката на вътрешното министерство на Беларус отказа коментар.

По-рано от полицията в Минск отрекоха да са извършили арест на Колесникова.

Колесникова беше начело на предизборната кампания на бившия банкер Виктор Бабарюка, който беше арестуван дни преди изборите. След задържането му и отказа да бъде регистиран за вота, Колесникова се присъедини към кампанията на друга от опозиционните лидери Святлана Циханоуска.

Преди дни Колесникова обяви учредяването на нова опозиционна партия “Вместе” (“Заедно”), която ще се бори за политически, икономически и социални реформи в Беларус и ще е отделена от Координационния съвет на опозицията.

След вчерашният ден на масови протести от правоохранителните органи съобщиха, че са били арестувани 633 души, след като десетки хиляди излязоха по улиците. Стигна се до нови сблъсъци между граждани и полиция, а униформените разпръснаха тълпата, използвайки сълзотворен газ.

Стотици са били задържаните от полицията след протестите в неделя

От близо месец в Беларус се провеждат всекидневни масови протести срещу резултатите от изборите за президент на 9 август. За победител беше обявен Александър Лукашенко с 80% от подадените гласове. Главният опозиционен кандидат Святлана Циханоуска получи 10%.

От началото на протестите е известно за смъртта на поне четирима души, както и за стотици ранени по време на сблъсъците с полицията.

Въпреки продължаващите протести към момента Лукашенко не дава индикации, че е готов да се оттегли или да се съгласи с провеждането на нови избори.

Към момента президентът Александър Лукашенко не дава индикации затова, че е готов да подаде оставка

Страните от ЕС и САЩ не признават резултатите от изборите. Те призоваха за диалог между протестиращите и управляващите в Беларус, и за провеждане на нови прозрачни избори. Русия обаче призна победата на Лукашенко и руският президент Владимир Путин го поздрави, като му обеща в случай на нужда да изпрати специални части на помощ, ако протестите „станат екстремистки и доведат до погроми“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)