Лидерите на страните от Европейския съюз са в безизходица

Лидерите на страните от Европейския съюз, които заседават в Брюксел от снощи, не могат да постигнат споразумение за кандидатите, които да заемат най-висшите постове в ЕС. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Това е втора среща на върха, посветена на въпроса. Тя може да се окаже най-дългият Европейски съвет, коментира dnevnik.bg

Снощи той започна с над три часа закъснение поради продължили дълго време консултации. След това бе прекъснат заради двустранни разговори на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с всеки от държавните и правителствени ръководители на страните членки. Те приключиха около пет часа сутринта българско време, но бяха последвани от още двустранни консултации с някои лидери. След това рано сутринта лидерите отново се събраха.

Туск проведе над 30 двустранни срещи в опит да постигне пробив по въпроса за председателския пост на Европейската комисия. Водещият кандидат на лявоцентристкия блок в ЕС – Франс Тимерманс, се сблъска с остра съпротива от лидери на страни – предимно от Централна и Югоизточна Европа, сред които и на България. Те не са съгласни социалист – конкретно Тимерманс, да оглави Европейската комисия.

Преди това агенция „Ройтерс“ и няколко други медии съобщиха, че Тимерманс е фаворит да оглави Европейската комисия. Това се е изяснило след разговори между лидерите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака, който се проведе в петък и събота.

 


image0 (9K)